Kalmar län

Krockade tåg hotar ge förseningar

1:36 min

I lördags krockade ett tåg med ett annat i Blomstermåla, efter att något i automatiken felat när man skulle koppla ihop de två tågen. För Veolia, som kör sträckan Kalmar-Linköping med Kustpilen, innebär det att det kan bli en hel del förseningar på sträckan i sommar.

Eftersom de båda tågen just nu genomgår en undersökning har de inga extra resurser att ta av enligt Anders Nyberg som är enhetschef på Veolia. Tåg kommer att behöva ersättas med buss:

– Det var på förmiddagen som vi fick in en sjukskrivning på en lokförare. Då bestämde vi att vi skulle koppla ihop det tåget med nästföljande tåg. Det gjordes med gällande regler, man sätter tåget i automatik och den tar över styrningen och alltihop, men då fungerade inte det, utan tåget gasade upp, och då gick tåget ihop.

Kastades omkull

Krocken mellan de två tågen gjorde att frontrutorna på båda tågen trycktes in, glassplitter spreds och en del av inredningen i förarhytten också blev förstörd. 

Trots att tåget bara åkte i 10 kilometer i timmen var det en rejäl smäll och passagerare flög fram i sina säten. De passagerare som stod upp blev omkullkastade av smällen. Ingen har dock rapporterat att de skadats till Veolia.

Väntar på utredning

Nu väntar Veolia på att utredningen ska bli klar, så att de kan få tillbaka sina tåg och laga dem. Några extra resurser finns inte. Om något oförberett nu händer tvingas Veolia ställa in tåg och ersätta dem med buss.

– För närvarande har omloppen gått ganska bra. Sedan i lördags har tre tåg varit inställda. Men vi vill ha utredningen så fort som möjligt, så att man kan komma igång och göra i ordning fordonen. I det långa loppet innebär det här att vi blir väldigt störningskänsliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.