IFK Kalmar gick segrande även ur årets andra derby
Söderettan

IFK Kalmar vann derbyt igen

1:51 min

IFK Kalmar gick segrande även ur årets andra derby. Matchen spelades på Gröndal och slutade med en stabil 2-0seger för hemmalaget efter ett mål i vardera halvlek signerade Mamy Ndyaye. IFK Kalmar ligger nu bra till för att kunna ta klivet upp i den nya ettan som startar nästa säsong.

Förra gången IFK Kalmar och Lindsdal möttes innan sommarupphållet var det visserligen med samma spelare, i samma serie men med en helt annan inramning. Då var det superderby på Guldfågeln Arena inför 2000 åskådare, idag var det ”vanligt” derby på Gröndal. Likheterna derbyna emellan var dock att IFK Kalmar gick segrande ur striden även denna gång.

På ett soldränkt Gröndal var återigen gräsmattan spelplats för fotboll i söderettan, och vad kunde bättra starta höstsäsongen än ett lokalderby mellan IFK Kalmar och gästande Lindsdal. På förhand var det det mer rutinerade och etablerade IFK Kalmar som var favoriter, precis som i derbyt innan uppehållet, men då visade sig Lindsdal vara en tuff nöt för Kalmar att knäcka.

Förutsättningarna för en välspelad match var även denna gång optimala i form av välfyllda läktare, en jämn gräsmatta och strålande kvällssol. IFK Kalmar låg inför matchen på en 7:e plats med 19 poäng och gästande Lindsdal återfanns näst sist i tabellen med blott 4 poäng.

Det märktes ganska tydligt i matchupptakten att det var två avvaktande och nervösa laga som var väl medvetna om att det var just ett derby som spelades. Under den första kvarten skapades inget av värde men sedan efter 17 minuter, som en blixt från klar himmel, slog hemmalagets storstjärna och vana målskytt Mamy Ndyaye in 1-0 efter en tilltrasslad situation i Lindsdals straffområde där Mamy vann en fysisk kamp mot Lindsdals målvakt. Även om matchen inte vid tiden hade bjudit på några övriga högkaratiga målchanser så var ledningsmålet inte orättvist på något sätt.

Efter ledningsmålet såg nerverna ut att släppa lite för hemmalaget som kunde spela ut snäppet bättre under den första halvlekens andra hälft. Förutom att gästande Lindsdal ibland, oftast på grund utav slarv i Kalmars defensiva linje, kunde sticka upp i sporadiska kontringar så var det främst hemmalaget det handlade om. Fina kombinationer resulterade i flertalet målchanser och man hade dessutom en boll till inne strax före paus, men Mamy blev denna gång korrekt avvinkad för offside och halvtidsresultatet kunde därför skrivas till 1-0. 

Den andra halvleken startade i princip exakt som den första med avvaktande spel trots ett litet spelmässigt övertag för hemmalaget. IFK Kalmar släppte dessutom in gästerna i matchen en aning då man blev alldeles för passiva. Men sedan efter 20 minuter spelade av andra halvlek bröt sig Amanda Fredriksson loss på egen hand och blev nedvräkt med en avvaktande straff som resultat. Straffen behövde dock inte omsättas i praktiken eftersom Mamy Ndyaye kunde slå dit sitt och sitt lags andra mål för kvällen i tom kasse.

Efter 2-0målet kunde IFK Kalmar kontrollera matchbilden än mer och kontrollerat såg man till att hålla i bollen och spela av de sista minuterna av matchen som slutade 2-0 till IFK Kalmar. Segern innebär för de blåvita damerna att man har ett bra utgångsläge för att sluta i tabellens övre halva och därmed säkra en plats i nästa säsongs superetta som startas efter denna säsongen, framförallt eftersom topplaget Dalsjöfors tvingats lämna serien som en följd av konkurs.

IFK Kalmar – Lindsdal 2-0 (1-0)
Mål: Mamy Ndyaye, 2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista