KLT i Kalmar län ligger någonstans mitt emellan på drygt 1 100 kronor för att åka kollektivt i 30 dagar. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Sverige

Allt dyrare att åka kollektivt

2:28 min

Trots larm om miljöförstörelse och krav på minskat bilåkande blir det allt dyrare att åka kollektivt. Priserna för ett 30-dagars länskort har ökat med ungefär 40 procent i snitt i de svenska länen de senaste tio åren, visar Ekots granskning.

Under samma period har konsumentpriserna bara stigit med 13 procent. Prisökningen är långt större än inflationen.

Ekot har varit i kontakt med Sveriges 21 län och regioner. Vi har frågat vad ett 30-dagars länskort kostar. Det visar sig att priserna för ett månadskort har ökat med ungefär 40 procent i snitt de senaste tio åren.

Samtidigt har konsumentpriserna bara stigit med 13 procent under samma period.

Minst är ökningen i Östergötland med 15 procent och störst i Kronoberg med 72 procent. På kollektivtrafikmyndigheten i Blekinge förklarar man den stora prisökningen med flera stora investeringar som man menar förbättrat tåg- och busstrafiken.

Väcker kritik

Men på Naturskyddsföreningen är man kritisk till att höja priset för kollektivtrafiken och menar att det kan öka både bilåkandet och de miljöfarliga utsläppen.

– Vi står inför dramatiska omställningar och ska snabbt minska bilåkandet och de fossila utsläppen. Då är cykelbanor och kollektivtrafik grundbultar i att klara av den omställningen. Därför går den här prisutvecklingen stick i stäv med de målsättningar som vi faktiskt alla står bakom, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Skiljer stort

Kollektivtrafiken i landet bekostas ungefär till hälften av skattemedel och till hälften av det biljettpris som resenärerna själva betalar.

Priserna skiljer sig stort i landet. Det dyraste månadskortet finns i Norrbotten där resenärer betalar 2 354 kronor för att kunna resa i hela länet. Det är nästan 900 kronor mer än för tio år sedan.

På Länstrafiken i Norrbotten menar man att kortet inte är särskilt efterfrågat eftersom länet är så stort och de flesta reser kortare sträckor. 

– Kortet i sig tror jag inte är det som gör att man väljer att ta bilen eller inte, utan jag tror att om man ser på de produktutbud vi har så finns det många bra alternativ som skulle kunna motivera att åka kollektivt. Vi vill lägga fokus mer på övriga produkter än på länskortet, säger Arne Andersson, vd för Länstrafiken i Norrbotten.

KLT i Kalmar län ligger någonstans mitt emellan på drygt 1 100 kronor för att åka kollektivt i 30 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista