Foto: Leif Blom/Scanpix.
Sverige

Föreslår pappersinsamling närmare hemmet

1:15 min

Kommunerna bör få tillbaka ansvaret för insamlingen av förpacknings- och tidningsavfall. Det kommer regeringens avfallsutredare Lars Ekecrantz att föreslå regeringen i början av september. "Syftet är att vi ska komma ifrån en hel del åkande till återvinningsstationerna" säger Lars Ekecrantz.

I dag ansvarar kommunerna för insamlingen av hushållsavfall, medan insamlingen av tidningar och förpackningar av papper, glas och metall sköts av de företag som producerar varorna.

– Syftet är att man ska kunna bli av med sitt dagliga hushållsavfall i närområdet, det vill säga nära sig själv, och vi talar mycket om fastighetsnära insamling där det är möjligt. Syftet är att vi ska komma ifrån en hel del åkande till återvinningsstationerna, säger Lars Ekecrantz.

"Blir bättre utsorterat"

En och samma insamlare skulle underlätta sorteringen för hushållen, tror han.

– Kommer det närmare hushållen så blir det också bättre utsorterat än om man har insamlingsigloos och insamlingsplatser ute i samhället.

– Åtminstone här i storstan ser jag hur det ser ut på flera av de här återvinningsstationerna, det är nedskräpning och fel saker som kastas i behållarna. Det tror jag blir bättre om det är fastighetsnära, nära medborgaren själv, och om kommunen tar sitt ansvar för att saker sorteras ut.

Emil Östlund

Ekot i Luleå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista