Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Småland

Föräldrar oroliga för ungas spelmissbruk

1:37 min

De föräldrar som vänder sig till länets öppenvård för att deras barn spelar för mycket datorspel blir fler. Öppenvårdsmottagningen Navet, som erbjuder hjälp mot alkohol-, narkotika- och spelmissbruk har sett en klar ökning av den sortens ärenden i sommar.

– Ökningen beror troligen på att många rutiner försvinner när skolan slutar, säger Andreas Nilsson som är rådgivare på Navet i Växjö.

Han berättar om hur föräldrar ringer och berättar om barn som inte äter eller sover ordentligt och missköter sin hygien.

– Föräldrarna har försökt begränsa deras spelmöjligheter och då blir de aggressiva. Föräldrarna är mycket oroliga över det här, säger han.

Individuellt problem

Det är omöjligt att säga vad för mycket datorspelande innebär. Dels är det individuellt och dels är det ofta stor skillnad på vad unga ser som problematiskt mot vad föräldrarna anser är det.

Enligt Andreas Nilsson handlar det om att som förälder acceptera barnets hobby, men samtidigt ha koll på vad de gör. Men han tycker att ett varningstecken är när dataspelaren börjar prioritera bort andra grundläggande behov, som att äta eller vara med sina kompisar.

– När livet inte funkar. När man inte har regelbundna matrutiner, när man väljer bort allt annat för att spela dator. Men det kanske framför allt kommer att märkas då skolan börjar.

Är vissa spel mer beroendeframkallande?

– Jag skulle inte säga att de är beroendeframkallande. Men forskning visar att interaktiva spel där man tävlar mot andra, som World of Warcraft till exempel, de är lättare att fastna i.

Vad ska en bekymrad förälder göra?

- Är man orolig så kontakta oss. Vi är en öppenvårdsmottagning som man både kan prata med om det per telefon, eller boka tid för ett möte om det passar.

Karin Avenäs

Reporter
karin.avenas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista