Småland

Danskar säljer stugor i Sydsverige

2:31 min

Den ekonomiska situationen i Danmark gör att priset på sommarstugor i södra Sverige sjunkit. Tidigare har intresset bland danskar för att köpa stuga i Sverige varit högt, men nu har efterfrågan minskat, och det har också gjort det svårare att sälja.

Ulle Pedersen från Köpenhamn har haft sommarstuga i Småland i över 30 år och hon berättar att flera stugor i närområdet legat ute till försäljning länge.

– Det är flera hus som varit till salu nu i över två år, så det är svårt, säger Ulle Pedersen.

Det är ett litet rött hus med vita knutar, med granskogen inpå tomten, och sjön bara ett stenkast därifrån.

12 000 danska stugägare

Ulle Pedersen och hennes man Rud har haft sommarstuga utanför småländska Älmhult sedan 1977, och de är långt ifrån de enda danskarna.

Enligt siffror från organisationen Danske Torpare så har antalet danskar som äger fritidsfastigheter i Sverige mer än fördubblats under 2000-talet. I dag äger nästan 12 000 danskar en sommarstuga i Sverige.

Det är populärt att att ha stuga i både Skåne, Halland och Blekinge men det är framför allt smålandsskogen som lockar. Enligt SCB:s senaste siffror så ägs mer än var fjärde fritidsfastighet i Kronobergs län av danska familjer.

Fler hus till försäljning

Men nu verkar det som att trenden har vänt. Intresset för att köpa är inte lika stort och allt fler danskar väljer i stället att sälja.

Christer Stjernfeldt är mäklare i Älmhult och har specialiserat sig på att köpa och sälja fastigheter runt om i södra Sverige till just utländska kunder. Just nu har han betydligt fler hus ute till försäljning än tidigare år. Det tar också längre tid att få husen sålda och prisbilden är en helt annan.

– Vi nådde ju toppnivåer fram till 2007-2008. Efter hösten 2008 så har vi inte nått dit. Många av de danskar och tyskar som köpte sina hus då och säljer dem nu får inte tillbaka sina pengar, säger han.

– De stugor som skulle säljas här i området för några år sen sattes ut för ca 1,1 miljoner, men de gick för runt 600 000, nästan hälften, berättar Ulle Pedersen.

Luften gick ur

En faktor som spelar in är att den danska kronan nu har sin lägsta kurs mot den svenska på tolv år. Men det är framförallt utvecklingen på den danska fastighetsmarknaden som påverkar efterfrågan.

Under finanskrisen 2008 gick mycket av luften ur den danska bostadsbubblan och sen dess har bostadspriserna fortsatt att sjunka. Många danskar sitter därför nu med överbelånade hus, och har svårt att låna till köp av fritidshus.

"Nästan omöjligt"

Dessutom har nya, hårdare regler från den danska Finansinspektionen också gjort att bankerna blivit betydligt mer restriktiva med att bevilja nya huslån.

– Det är mycket svårt att låna pengar i Danmark, och jag tror inte att det går att låna i Sverige heller. Det är nästan omöjligt om man inte har en mycket hög inkomst, säger Ulle Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.