På torsdagen försökte hamnbolaget att reducera fiskebåtens vikt. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.
Kalmar

Hamnen får betala sjunken trålare

Den gamla fiskebåt som sjönk i Kalmar för en vecka sedan skapar stora problem för Kalmar hamn. Ägaren har ingen möjlighet att göra något åt båten – och kostnaden tros hamna hos det kommunägda hamnbolaget. Samma ägare har en båt som vält under Öresundsbron.

– Båten är avvisad från Kalmar hamn, men ägaren har inte tagit den härifrån, berättar Jonas Petersson som är produktionschef på Kalmar hamn.

Bröt loss styrhytten

Under torsdagen försökte hamnpersonalen lätta på båtens vikt genom att bryta loss delar av den med en kran. De lyckades få upp styrhytten och masten och drog sedan en kätting under båten.

Kalmar hamn hade hoppats att få upp den så mycket så att de kunde pumpa ur den, men den var för tung.

– Den väger för mycket för vår kran och kajen håller inte för större kranar, säger Jonas Petersson.

Hann aldrig klart

Redan innan sommaren dömdes fiskebåten ut. Kronofogdens inspektör bedömde att trålaren inte hade något värde alls och att den skulle skrotas.

Hamnen satte in pumpar och entreprenör började att skrota båten på plats, men hann aldrig klart. För precis en vecka sedan sjönk trålaren vid kaj.

– Nu tar vi den med egna kranar bit för bit. Vi får ta det på lediga stunder men just nu är det semestertider och riktigt högtryck i hamnen.

Enligt Kalmar hamn har samma ägare lämnat en fiskebåt utanför Öresundsbron. Den båten har stått på grund där sedan 2010.

Samma ägare övergav fiskebåt vid Öresundsbron

Foto: Kustbevakningen.

#text=5216895#Båten skulle ha använts för att flytta fiskebåten i Kalmar, men nådde aldrig fram. Istället gick den på grund vid Lernacken 2010.

Vet du mer? Tipsa P4 Kalmar: Ring 0480-59 000 eller mejla nyheter.kalmar@sr.se

Nick Näslund

Nick Näslund. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
nick.naslund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista