1 av 3
Den här fiskebåten har stått vid Öresundsbron i snart två år. Foto: Kustbevakningen.
2 av 3
2010 gick båten på grund vid Lernacken utanför Öresundsbron. Sedan dess har den trillat på sidan. Foto: Kustbevakningen.
3 av 3
Samma ägare uppges ha övergivit en fiskebåt i Kalmar hamn. Den sjönk för en vecka sedan. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.
Kalmar/Malmö

Övergivna trålare har samma ägare

För en vecka sedan sjönk en fiskebåt i Kalmar hamn, men enligt hamnen har ägaren ingen möjlighet att bärga båten. Samma ägare ska ha satt en 22 meter lång trålare på grund vid Öresundsbron utanför Malmö. Där har den stått i snart två år.

– Han köpte en större båt som han skulle använda för att bogsera bort fiskebåten i Kalmar, berättar Jonas Petersson som är produktionschef på Kalmar hamn.

– Det större båten ligger nu på sidan vid Lernacken.

Det har den gjort sedan oktober 2010. Nu har fiskefartyget vält och ligger lutande, väl synlig från Öresundsbron.

Många som ringer

– Det är många som ringer till oss och tror att det är en olycka som har hänt nyligen, berättar Tomas Hedberg som är informationsansvarig för Öresundsbron.

Eftersom trålaren inte ligger i vägen eller innebär en miljöfara faller ansvaret på båtägaren att ta bort fartyget.

Ligger inte i vägen

– Den ligger inte direkt i vägen för trafik. Den ligger på grunt vatten och syns väldigt tydligt. Ur Öresundsbrons synpunkt är det inget säkerhetsproblem, säger Tomas Hedberg.

Enligt Kustbevakningen har båten tömts på olja.

– Vi har varit där och lektrat, berättar Pierre Nilsson som är vakthavande befäl på Kustbevakningens ledningscentral Sydväst.

Känt problem

Problemet att båtägare överger sina farkoster till havs eller vid kusten är inget nytt fenomen.

I början av juli skickade regeringens miljödepartement ut ett lagförslag på remiss. Förslaget innebär att kommuner eller myndigheter kan få flytta en övergiven båt om fastighetsägaren, exempelvis en hamn, begär det.

Om båten är skrot skulle en kommun dessutom kunna ta över ägarskapet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".