Foto: Anders Nyberg/Sveriges Radio.
Kalmar län

Emåmejeriets pris till bonden står fast

...men Emåmejeriet har inte plats för fler bönder
1:26 min

Priset som Arlabönderna får för sin mjölk sänktes i veckan. Många får nu nöja sig med 2,80 kronor litern. Men för bönderna som producerar mjölk åt Emåmejeriet ser det ljusare ut. Bönderna där drabbas inte alls av någon prissänkning, enligt vd Patrik Evertsson.

Emåmejeriet har sex mjölkgårdar knutna till sig. Det kan jämföras med Arlas dryga 3 800 gårdar.

– Nu när det är så låga priser och besvärligt för många svenska lantbrukare, så försöker vi hålla ett så högt pris som möjligt, så som det är nu har vi ett högre pris till våra lantbrukare än Arla, säger Patrik Evertsson.

Arla har det ju väldigt besvärligt med låga internationella priser, men det kanske inte ni plågas av på samma sätt?

– Nej, men konjunkturen påverkar ju även den svenska marknaden. Eftersom vi har ett lite högre pris i butik påverkas även vi av att det är lågkonjunktur. Visst märker vi av det här, absolut, men kanske inte riktigt lika mycket.

Inget utrymme för fler mjölkbönder

Vanligtvis brukar Emåmejeriet ge snarlika summor som Arla per liter mjölk till bonden, men de har inga planer på att sänka den summan just nu, enligt vd Patrik Evertsson.

Men de har heller inte utrymme för att ta in fler bönder, om nu någon mjölkbonde i länet skulle vilja hoppa av från Arla:

– Vi kan ju inte köpa in mer mjölk än vad konsumenterna köper. Och just nu är vi i balans, men det är klart, köper konsumenterna mycket av vår mjölk så går det att påverka. Annars är det väl inget som görs över en natt. Så på kort sikt kan man inte säga att det blir några sådana förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".