Foto: Hans Runesson/Scanpix.
Småland

Utredning ska stärka Glasriket

"Nokia gjorde ju gummistövlar"
2:09 min

Glasriket ska få stöd från staten i arbetet med att stärka regionen och ge Glasriket en ansiktslyftning. Detta främst på grund av de stora varslen på Orrefors Kosta Boda. Just nu görs en utredning som ska lämnas till regeringen i slutet av månaden, och som ska visa vilka områden som behöver åtgärder.

Olle Fält som leder arbetet med utredningen tror att en industriell produktion av glas kan bli lönsam i framtiden om samverkan med besöksnäringen blir bra.

Nya varianter

Han säger också att det måste till helt nya varianter av produktion i regionen:

– Det finns ingenting som säger att det måste vara servisglas och konstglas utan vi kanske kan göra en omställning till en annan typ av glasproduktion eller till helt annan produktion över huvud taget.

– Nokia gjorde ju gummistövlar till ryska armén för 30 år sedan och sedan ställde om till att göra mobiltelefoner. Men det innebär självklart inte per automatik att vi ska ge upp hoppet om den produktionen som finns.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".