Arkivfoto: Kjell gunarsson/SVTbild
Sverige

Medicin mot benskörhet orsakar frakturer

Forskare: "Vi har sett patienter feltolkas"
1:34 min

Medicin mot benskörhet kan orsaka stressfrakturer på lårbenet enligt en ny studie. Risken att få små sprickor i benet ökar med 46 gånger om man äter läkemedlet vilket gör att 5 av 10 000 drabbas. Forskarna bakom studien tycker att sjukvården måste bli medveten om riskerna.

-- Om man har en patient som stått på den medicinen under en lång tid och kommer med ont i låret eller utstrålande smärtor så måste man ta en röntgenbild och kolla – finns det nån slags stressreaktion i lårbenet? Det vi har sett hos de patienter vi har haft i Linköping är att de feltolkas, att man tror att de har spinal stenos, en förträgning i ryggmärgskanalen, som gör att de har dessa smärtor. Men man gör ingen benröntgen, säger Jörg Schilcher som är specialistläkare på ortopedkliniken på US och en av de ansvariga för studien.

Bryter ner skelettet

Den vanligaste tabletten mot benskörhet heter Alendronat. För att förhindra benskörhet hämmar medicinen en viss celltyp i skelettet som bryter ner benet. Forskarna tror att dessa småsprickor, som uppkommer hela tiden när man går på sina ben, inte läker på samma sätt som om dom cellerna fungerade som dom ska. Med tiden ökar sprickan och leder till slut till att benet går av.

Dock ovanligt

Men stressfrakturer på grund av medicinering mot benskörhet är dock väldigt ovanligt, bara 5 av 10 000 drabbas. Och medicineringen skyddar ungefär hälften från att få lårbensfraktur på grund av benskörhet. Så Jörg Schilcher menar att nyttan med medicinen vinner över riskerna.

-- Kan man förebygga 5000 frakturer av lårbenshalsen jämfört med fem biverkningar då är nyttan väldigt mycket större. Men vi tror också att mörkersiffran av den här biverkningen är mycket högre än vi tror och vi tror också att det finns andra biverkningar och kanske frakturer på andra ställen som vi bara inte vet om än så länge, säger Jörg Schilcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".