Arkivfoto: Elin Olsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Inga gästdialyspatienter på hela sommaren

Ylva Gorton: ”Hoppas det blir bättre nästa år”
1:42 min

Länssjukhuset i Kalmar har inte kunnat ta emot patienter för gästdialys på tio veckor i sommar. Anledningen är att det varit svårt att rekrytera semestervikarier. I landet har det sett likadant ut på många ställen - 80 procent av landstingen har inte kunnat ta emot patienter på gästdialys.

Ylva Gorton är avdelningschef, och hon berättar om problemen.

– Vårt stora problem i det här var att vi behövde rekrytera redan i mitten på våren, och att den kullen sjuksköterskor som gick ut i julas inte sökte sig hit i den graden som vi är vana vid. Det vi planerar nu inför hösten är att vi ska utbilda sjuksköterskor som redan finns på sjukhuset att kunna ta sommarvikariat hos oss, så att kompetensen finns på sjukhuset redan.

Ordinarie får vikariera

I framtiden kan det alltså bli så att sjukhusets ordinarie sjuksköterskor får vikariera på dialysavdelningen under semestertiden. Men just nu så har inte dialysavdelningen kunnat ta emot några gästpateinter alls. Och så har det sett ut över stora delar av landet - enligt njurförbundet kan 80 procent av landstingen inte ta emot gästpatienter, vilket alltså innebär att de får stanna hemma.

Men enligt Ylva Gorton beror det inte enbart på att semestervikarierna fattas.

--Vårat patientklientel är ju äldre, och de reser inte så mycket själva, och det gör ju att sängplatserna är upptagna året runt. Det blir inag lediga platser här på sommaren som vi kan sälja till andra dialyspatienter som vill komma hit.

"Väldigt tråkigt"

Situationen ska dock inte alls påverka ordinarie patienterna. Men Ylva Gorton säger att hon tycker det är väldigt synd, både för de gästpatienter de måste avvisa, och för att gästdialyspatienter berikar verksamheten.

– Det är väldigt tråkigt, för att det är en rolig verksamhet, personalen tycker också att det är väldigt roligt. Så att vi hoppas ju på att det ska bli bättre nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".