Foto: SVT
Kalmar län

Våld mot kvinnor diskuteras för lite

"Sällan görs det något åt det"
1:29 min

Det talas för lite om våld mot kvinnor, inte minst på arbetsplatser. Det tycker man på Kalmar kommun som genomfört en pilotstudie där anställda fått lära sig mer om våld mot kvinnor. Förhoppningen är att alla i kommunen ska på utbildningen.

Det är en utbildning som behövs menar Helena Esbjörnsson på Socialförvaltningen i Kalmar.
- Vi pratar inte tillräckligt mycket om det. Det ligger ju väldigt mycket skam i det. Man kanske spekulerar om någon blir utsatt men man frågar inte och väldigt sällan görs det något åt det, säger hon till P4 Kalmar.

Än så länge är det vå små enheter som fått en halvdag om våld mot kvinnor. Förhoppningen är att man sedan ska få pengar från Socialstyrelsen så att alla 5000 som jobbar i kommunen ska få en sådan halvdag.

Mycket om alkohol men inget om våld
Där kommunen och andra arbetsgivare har handlingsplaner när det handlar om alkohol och narkotikamissbruk har man i stort sett inget om våld. Trots att det kan påverka arbetsplatsen. Det kan vara sjukskrivningar och försämrat arbetsresultat hos den utsatte eller till och med att förövaren använder datorer och telefoner på jobbet för att begå brott, som hot och övervakning.

Ämnet "sopas under mattan"
En förhoppning är att de som gått utbildningen ska börja prata om våld mot kvinnor, för precis som med annat som är svårt, som missbruk och psykisk sjukdom, så är våld i relationer något som många sopar under mattan och inte vill prata om.
- Det är absolut ett väldigt klart uttalat syfte med det vi håller på med. Det här är något vi pratar om. Det här är inte något som är en privat angelägenhet som folk ska behöva bära själva, säger Helene Torstensson på ATV, Alternativ till våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".