1 av 2
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Jan Fors, förbundschef på KSRR. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kalmar län

Smidigare sopsortering önskas

"Ett mer hushållsnära insamlande"
1:53 min

Det ska bli smidigare att bli av med tidningar, flaskor och tomma burkar i framtiden. Det tycker en statlig utredare som vill att kommunerna ska ta över all insamling för återvinning. Idag ska förpackningar lämnas för sig på särskilda stationer med annat som kan återvinnas får lämnas till kommunen.

Och att låta en ta hand om allt kan vara bra, det menar Jan Fors som är förbundschef på Kalmarsundsregionens renhållare, KSRR.
- Jag tror det också det kan underlätta om man samordnar så det blir lättare för konsumenten, och regeringens utredare pekar mycket på att man skulle gå mot ett mer hushållsnära insamlande, och det tror jag på.

Mer hushållsnära kan betyda att en del stationer för återvinning av förpackningar försvinner och att man istället lämnar förpackningarna tillsammans med hushållsoporna, men sorterade. Sedan hämtar sopbilen alltihop.

Och även om Jan Fors inte vet exakt vad förpackningsinsamlingen kostar idag, den har ju inte KSRR något att göra med, så ser han fördelar med att en hämtar allt.
- Man kan tänka sig att man kan få det mer rationellt med ett system. Det låter så i alla fall.

Vardagsmat med överfulla containrar


Att ett sådant här förslag kommer är kanske inte så konstigt, insamlingen av förpackningar får ofta kritik Ofta har det då handlat om storstäder där det varit vardagsmat med överfulla containrar och mängder med skräp som inte hör hemma i insamlingen.

Men också i vårt område har tömningarna till och från inte fungerat. En kritik som ofta riktas mot kommuner som inte har något med saken att göra.

Och i och med att allt fler hushåll redan nu sorterar matavfall från brännbart avfall behöver inte omställningen bli särskilt stor eller besvärlig.
- Det finns ju redan idag krav på att vi ska sortera ut matavfall. Och då har vi valt en teknik där vi sorterar det i en anläggning ute på vår deponi Moskogen utanför Kalmar, i olikfärgade påsar. Den tekniken kan man bygga ut och därmed få en hushållnära insamling även för förpackningar och andra material, så det går att lösa, säger Jan Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".