1 av 2
Malin Petersson, med dokumentet där hon skriver att hon vill avgå. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för att se dokumentet där Malin Petersson begär avgång den sista september.
Kalmar

Malin Petersson avgår

Malin Petersson berättar om avgången
3:46 min

Moderaten och oppositionsrådet Malin Petersson avgår. Hon lämnar alla sina poster den sista september. Tidigare i somras gick hon och Johans Persson, kommunalråd och socialdemokrat, ut med sin kärleksrelation. Och Johan Persson stannar kvar på sin post, låter han meddela via SMS.

– Jag har fått nya möjligheter att gå vidare på andra uppdrag här i livet. Efter 20 år i kommunpolitiken och landstingspolitiken tycker jag det är spännande att få göra andra saker.

Vad är det för saker?

– Det är inte riktigt färdigt än, så det får jag be att återkomma till när allt är klart.

Det var idag som Malin Petersson lämnade in sin ansökan om avgång. Hon säger att det är en beslut som vuxit fram, och menar att det är en fullkomligt frivillig avgång.

– Det är väldigt frivilligt, det är mitt egna beslut att ta.

Om du velat fortsätta hade du fått det?

– Den diskussionen har vi fört inom Moderaterna och den var inte färdigdiskuterad. Nu kom det en chans för mig att göra något annat, och jag valde det och det tycker jag ska bli spännande.

Har du upplevt påtryckningar att sluta?

– Jag har full respekt för att många i gruppen tycker det, eller inte många, men några i gruppen, känner att det är en konstig situation, och det är det. Det finns många frågor och funderingar som måste lyftas och diskuteras, och det har jag full respekt för, men jag känner inte nåogt starkt krav på olika saker.

"Önskar mig lycka till"

Enligt Malin Petersson är det många i den moderata gruppen som tycker det är tråkigt att hon lämnar politiken.

– De reaktioner jag har fått är att många tyckt att det varit tråkigt, många hade sett fram emot att jag skulle jobba kvar. Men när jag berättar att jag vill det här så önskar de mig lycka till.

En av dem som tycker det är synd är kollegan Jonas Löfgren, som är ersättare i moderaternas kommunstyrelse.

"Det är synd"

– Jag tycker det är synd. Det är en väldigt ambitiös och duktig politiker, och jag har stor respekt för henne och stor respekt för hennes val. Det har varit lite turbulent kring hennes person nu under den här tiden då hon har legat i skilsmässa och bytt relation och dylikt. Men rent politiskt tror jag att hon har haft väldigt stort förtroende, både bland medlemmerna och i gruppen. Det är en duktig politiker vi nu tappar i politiken i Kalmar, säger Jonas Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".