Det är oklart vem som ska trafikera Emmabodabanan. Foto: Scanpix.
Kalmar län

Ingen vill köra Emmabodatågen

Katarina Seijsing: ”Det är brist på verkstäder i Sverige”
1:34 min

Ingen är intresserad av att trafikera Emmabodabanan. Bristen på tågverkstäder kan vara en orsak till att inga anbud trillat in, enligt ett av tågbolagen. Och alla inblandade län är medvetna om situationen, enligt KLT.

Just nu pågår det upphandlingar kring två större järnvägssträckor som Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Skåne län samarbetar kring. En av dom upphandlingarna gäller sträckan Kalmar - Karlskrona - Växjö.

Men där har ännu inga anbud kommit in, om att få köra sträckan.

Och det kan bero på bristen på verkstäder.

"Alla är medvetna"

Trafikchefen På Kalmar Länstrafik, Katharina Seijsing, säger att inblandade län är medvetna om problematiken.

-- Det är brist på verkstäder i Sverige. Fordonen får inte rulla hur långt som helst utan säkerhetskontroller och dom kan bara göras på verkstäder.

Ett av tågbolagen, som tagit del av upphandlingsunderlaget, säger till oss att just bristen på verkstäder är en av anledningarna till att just dem inte lagt ett bud än.

Till oktober

-- Det finns inga tågverkstäder som är i bruk nu, på sträckan Kalmar - Karlskrona - Växjö. Närmsta verkstad som man bedriver nu, är i Nässjö, säger hon, och vill vara anonym.

Tågbolagen har till oktober på sig att lämna sina anbud. Och kommunalrådet Ann-Marie Fagerström i Emmaboda hoppas att situationen löser sig.

– Jag kan givetsvis säga att från Emmaboda är det klart vi är oroliga om inte tågtrafiken kommer igång. Det är inte bara en förväntan utan också något som vi har förutsatt. Är det så som jag har fårtstått att det kan fördröjas så ska vi försöka göra vad vi kan för att påverka politiskt, även om inte vi har hela spelet i handen.

Den här banen rustas upp för miljarder, var det en felstatsning?

– Absolut inte det är helt i rätt riktning. Det är väl bara då att det kan bli så olyckligt att det skulle liksom förskjutas, det vore mycket  mycketolyckligt. men det finns väl ingen, det kan jag inte tro i mitt hjärta, som tycker att det är en felsatsning, absolut inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".