1 av 2
Smalspårståget. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Stinsen Olle Svensson. Foto: Leif Johansson/Sveriges R
Västervik

Smalspårståg populärt under regnig sommar

Tore Nilsson: ”Den är så fin”
1:23 min

När kyla och regn fått många turister att överge uteserveringar och stränder finns det andra som fått mer att göra. Många turister söker sig till olika upplevelser. Bland annat smalspårsjärnvägen Västervik - Hultsfred som sett fler resenärer än vanligt i sommar.

– Det är så fint och mycket arbete nerlagt på banan en gång i tiden, säger Tore Nilsson från Vimmerby, en av dem som tagit en tur med tåget under sommaren.

Under sommaren har det gått flera dagliga turer mellan Västervik och Hultsfred. Under veckorna med den orange och gula rälsbussen som ser enormt bred ut på de smala spåren och under helgerna med ånglok.

Istället för stranden

Och den här sommaren då den där riktigt ordenliga värmen och gassande solen inte riktigt kommit hit, i alla fall inte mer än ibland, så är det många som hittar på annat att göra än att ligga på stranden. Som att åka smalspårståg.

– Det stämmer bra det, vi hade nu folk som åkte från Västervik och klev av i Långsjön för att äta, sedan tar de tåget tillbaka, säger Olle Svensson som är konduktör på tåget som precis kommit in till perrongen i Hultsfred.

Fortsätter in på hösten

Han är klädd i en gammal konduktörsuniform, och förutom att ta betalt och fungera som just konduktör så försöker han få resenärerna att trivas så bra det bara går.

– Man kan berätta om de olika ställena, sedan är det väldigt mycket att titta på. Det är småbrutet landskap med sjöar och allt det här, säger Olle Svensson.

Trafiken på smalspårsjärnvägen som gått varje dag under sommaren på banan fortsätter en bit in på hösten, men i mindre omfattning än under den stora semesterperioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".