Kalmar/Nybro

Inget stort utsläpp vid flygkrasch

Staffan Mattsson, insatsledare: ”Helt fantastisk insats”
4:12 min

Sjön Hultebräan som ett sportflygplan kraschade i vid lunchtid på lördagen är reservvattentäkt för Kalmar kommun. Initialt fanns en oro för hur mycket bränsle som kunde läcka ut och hur stor skada det skulle ge, men enligt räddningstjänsten ska det inte vara någon fara.

Sportflygplanet var av modell Aerofab, och skulle kunna landa både på land och i vatten, men när det tyska paret skulle landa i sjön gick något fel. Privatpersoner som fiskade i närheten var snabbt på plats och kunde hjälpa till att rädda paret tills räddningstjänsten kom till platsen.

Paret skadades allvarligt i olyckan. Mannen fördes med skallskada och en punkterad lunga med ambulans till sjukhuset i Kalmar medan kvinnan fick föras med helikopter till Karlskrona, de första uppgifterna gör gällande att hon då var förlamad från höften och neråt.

Planet låg på nästan fem meters djup och kunde till slut bärgas relativt välbehållet. Några större mängder bränsle ska inte heller ha runnit ut, enligt räddningstjänsten i Nybro.

Vad som kan ligga bakom olyckan är ännu oklart, och kommer att utredas av Statens haverikommission.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".