1 av 2
Johan Rönnby, professor i marinarkeologi på Södertörns högskola. Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio.
2 av 2
Vraket efter 1600-talsskeppet Resande Man. Foto: Grebbestads marinarkeologiska sällskap/Sveriges Radio.
Kalmar län

Avancerad teknik ger hopp om forntida vrakfynd

"Ett förhistoriskt skepp skulle vara jättekul"
1:46 min

Ny teknik har lett till tre stora vrakfynd i Östersjöns vatten inom loppet av ett år. Något som Johan Rönnby, professor i marinarkeologi på Södertörns högskola kallar en vrakboom. Nu hoppas han att den avancerade tekniken ska leda dem fram till skatterna från forntiden som är viktiga för vetenskapen.

– Skulle vi hitta ett bronsålderskepp ute i Östersjön med de bevarelseförhållandena som det är, då skulle vi ha ett intakt fartyg med last och med organiskt material ombord och det är klart att det skulle ge en väldigt komplett bild av samhället eller i varje fall ge en snap-shot av bronsåldersamhället som skulle kunna vara helt fantastiskt, säger Johan Rönnby.

– På så sätt skulle ett förhistoriskt skepp vara jättekul att hitta och ganska viktigt att hitta vetenskapligt också.

Tre 1600-talsvrak upptäckta

Tidigare i år hittades kronoskeppet Resande man, och dessförinnan amiralskeppet Mars och regalskeppet Svärdet. Alla från 1600-talet och väldigt välbevarade . Det tack vare Östersjöns bräckta vatten och bristen på skeppsmask som annars lätt förstör vraken på havets botten.

Men det finns också en annan förklaring till att flera fynd gjorts det senaste året och det är tekniken.

Kan se mindre detaljer

Joakim Holmlund, i Göteborg, jobbar med att utveckla användandet av den nya utrustningen som gör sökandet efter forntida skepp möjligt.

– I och med att upplösningen blir bättre så kan vi också se mindre detaljer på sjöbotten och då kan vi använda våra stora fartyg till att söka efter saker över stora områden.

Den nya tekniken som tar tredimensionella bilder av vraken och kan mäta detaljer som annars skulle behöva mätas med tumstock och linjal är väldigt tidsbesparande.

Kan få svar

Michael Ågren är en av dykarna som var med när kronoskeppet Resande Man hittades i maj i år. Han ser utvecklingen som nödvändig för att man ska kunna hitta framtida fynd.

– Det finns ohyggligt mycket intressant som man kan få svar på om man hittar ett skepp. Hur de hade det, vad de hade för kläder, hur de åtombord. Hur hade man hushållningen ombord på ett vikingaskepp?

– Man förlorar ju charmen, det är klart man gör litegrann. Men samtidigt är det ju väldigt praktiskt att kunna använda sig av de här systemen. Man sparar ju väldigt mycket tid på det. Sedan är det ju klart att känslan inte alls är densamma att titta på en bild jämfört med att vara där själv. Men när man väl har upplevt att dyka på vraket ett par gånger kanske man blir mätt på det och då sparar man ju väldigt mycket tid, säger Michael Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".