1 av 6
På Stortorget pågår förberedelserna. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
2 av 6
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
3 av 6
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
4 av 6
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
5 av 6
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
6 av 6
Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio.
Kalmar

Centrala Kalmar görs om till tävlingsplats

Åsa Måård:”Vi har ingen aning om publikintresset”
4:12 min

På lördag avgörs triathlontävlinen Ironman i Kalmar och nu börjar det synas i centrum att 1600 skall tävla och att 50.000 åskådare väntas komma som åskådare. På Stortorget har en stor läktare börjat monteras upp och den stora parkeringen vid Systraströmmen förvandlas till utställningsområde och växlingsplats.

Knappt har spåren sopats bort efter stadsfesten förrän nästa stora evenemang startar i Kalmar. Under veckan skall omkring 2000 tävlande försöka genomföra mini triathlon som avgörs på torsdag eller Ironman som går av stapeln på lördag. Så många tävlande och förväntad storpublik gör att delar av centrala Kalmar får byggas om.

På Stortorget skall en stor läktare komma på plats, nya bryggor byggs vid start och målgång för simningen och delar av den stora parkeringen längs Systraströmmen blir utställningsområde och växlingsplats.

Arbetet började i måndags

Tidigt på måndagsmorgonen började byggnadsarbetare och ett 50-tal frivilliga från olika idrottsklubbar att sätta stängsel kring EXPO-området och växlingsplatsen. På onsdag skall allt vara klart för då kommer utställarna och på torsdag slåss portarna upp för aktiva och besökare.

– Det är febril aktivitet nu men allt har fungerat perfekt hittills och all gör det dom skall säger Björn Mårtensen som är EXPO-general.

– Om två dagar skall området rymma utställare från hela världen, allt från apoteksvaror till cyklar kommer säljas här och så blir mat - och serveringstält förstås säger Björn Mårtensen.

Kvar på den stora parkeringsplatsen står på måndagen några långtidsparkerare och en ensam husvagn men Björn Mårtensen lovar att det skall rätta till sig också.

– Vi har koll på det mesta och bra kontakt med företag och myndigheter som sköter dom bitarna.

Tennishallen blir restaurang

Någon kilometer norr om tävlingscentrum håller tennishallen på att göras om till en restaurang för 1700 gäster.

– På torsdag får alla atleter lunch i tennishallen och på söndag väntar bankett för alla deltagare och en avslutande funktionärsfest för de närmare 800 som skall hjälpa till med tävlingen i veckan säger Åsa Måård som är projektledare för kringaktiviteterna.

50.000 åskådare

Arrangörerna hoppas på 50.000 åskådare men det är en ren gissning säger Åsa Måård.

– Det är första gången vi arrangerar Ironman men vet inte hur stort publikintresset blir.

En rad lokala idrottsföreningar har ställt upp för att göra tävlingen möjlig och intresset har varit stort för att vara med.

– Det har varit så positivt att vara med så vi har inte kunnat ge plats för alla som velat hjälpa till säger Åsa Måård till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".