Kalmar län

Var fjärde fästing bär på borrelia

Smittskyddsläkaren: ”Var fjärde fästing riskerar man att smittas av”
1:59 min

Borrelia hos fästingar är betydligt vanligare än vad man hittills trott. I den pågående landstingsstudien där 10 000 fästingar ska samlas in för att undersökas, har det visat sig att var fjärde fästing bär på smittan.

– Förutsättningen för att en person ska bli smittad av borrelia är ju att fästingen har den och är det ungefär 25 procent så riskerar man att smittas av var fjärde fästing man får på sig, säger Peter Iveroth som är smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Ja, att så många fästingar bär på borreliasmittan kom som en överraskning, även om läkarna vet att det är många människor som drabbas. I första hand uppstår oftast en rodnad kring bettstället. Den ska man vara observant på och behandla enkelt med antibiotika. Gör man inte det kan det bli betydligt värre.

– Om man inte märker den första infektionen kan den finnas kvar i kroppen och man kan få andra stadier av sjukdomen, som hjärnhinneinflammation eller led- och muskelbesvär.

4000 insamlade fästingar

Insamlandet av fästingar startade förra året och hittills har man fått in omkring 4000 fästingar. Förutom boreliasmittan finns också den än allvarligare TBE-smittan. I studien har man funnit att den just nu finns hos ungefär var hundrade fästing.

– Vi ser att spridningen ökar, fästingarna som är smittade får ett större utbredningsområde, det är tyvärr förväntat, vi har fler fästingar och det är ju rådjuren som kan sprida vidare så att fästingar på andra områden blir smittade.

Den som blir biten av en smittbärande fästing behöver inte bli själv bli smittad.
– Det viktigaste är att avlägsna fästingen så snart som möjligt för tiden den biter sig fast har betydelse för om smittan överförs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".