1 av 2
Milton Lindh lantbrukare i Högsby. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Översvämmad åker i Emådalen. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio.
Högsby kommun

Plan för Emån diskuteras i höst

"Vi hoppas på en förändring inom kommun och landsting"
1:43 min

Sommarens översvämningar utmed Emån var det fjärde stora på tio år. Efter varje översvämning pratas det om hur man ska undvika sådana här skador i framtiden, men hittills har det inte givit resultat. I höst ska bland annat LRF och länsstyrelsen sätta sig ner för att se vad man kan göra åt de allt oftare förekommande översvämningarna.

Översvämningar som kostar lantbrukarna miljontals kronor i skördebortfall.

Milton Lindh har en stor gård utanför Högsby, å sommarens översvämning har kostat honom över en miljon kronor...

– Det räcker att det kommer en regnskur på 80 millimeter så blir det översvämningar, och det ska inte behöva ske.

Förebygga översvämningar

I höst ska bland annat LRF och länsstyrelsen sätta sig ner för att se vad man kan göra åt de allt oftare förekommande översvämningarna.

Det kan bli tal om rensning av ån, invallning och bättre reglering av dammar. I somras var många vattenmagasin i stort sett fulla redan när det började regna och man var tvungna på att släppa på så mycket det bara gick.

Men lantbrukarnas, villaägarnas och i vissa fall kommunernas intresse av åtgärder har hittills ofta krockat med naturvården som vill bevara Emån som den är.

Och Milton Lindh är rädd att man också den här gången ska hamna i ett dödläge där naturvård och ekonomi för lantbrukarna inte går att förena.

– Det är stor risk att det kan bli. Men vi hoppas det ska bli en viss förändringt inom kommun och landsting. Vår nya landshövding, Stefan Carlsson är väldigt duktig på att lyssna på oss, så vi tror på honom.

Över en miljon kronor i förlorade intäkter

Milton Lindhs företag har förlorat över en miljon kronor på årets översämning. Och det är också många andra som också drabbats av stora kostnader när deras åkrar ställts under vatten, för fjärde gången på tio år.

Det gör att många lantbrukare är hårt pressade, även om inte Milton Lindh hört talas om någon som gett upp på grund av vattnet, ännu.

– Men det klipper bort gnistan av att investera för framtiden. Det är väl där det kommer att drabba de flesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".