Våtdräkt är redan ett krav på lördag. Arkivfoto: Ove Lernå/Sveriges Radio.
Triatlon

Kallt vatten hotar Ironman-simningen

14 grader har mätts upp i sundet
1:37 min

Vattentemperaturen i Kalmarsund har sjunkit och var i början av veckan nära den undre gränsen för vad som är tillåtet för att få simma full distans i en triatlontävling. Blir det under 16 grader på lördag morgon kan simningen i Ironman-tävlingen bli kortare eller ersättas av löpning.

Vindriktningen blir viktig för förhållandena vid lördagens Ironman.

Dagarna innan tävlingarna har vattentemperaturer mellan 14 och 20 grader mätts upp på olika platser nära tävlingsomrdået i Kalmarsund.

– Gränsen för att få simma full distans går vid 16 grader, säger Tomas Gustavsson i tävlingsledningen.

Kan få löpa istället

Är vattnet kallare än 16 grader kan simmomentet komma att kortas av eller ersättas av löpning.

– Mätningen igår visade på 20,2 grader nära Kattrumpan men det är kallare längre ut i sundet där temperaturer på bara drygt 14 grader mätts upp.

Vindförhållandena kommer att bli viktiga kring tävlingen och det bästa är svag pålandsvind från sydost som för in relativt varmt ytvatten på tävlingsområdet.

Våtdräkt ett krav

Det är redan klart att de tävlande måste ha våtdräkt – för är det under 24 grader i vattnet är våtdräkt obligatorisk.

Även om det blir över 16 grader i vattnet på lördag så kommer de tävlande att påverkas.

– Simtiderna blir nog bara marginallt längre men det kommer att gå åt mer energi vilket påverkar cyklingen. Växlingen blir jobbig och näringen kan ta slut tidigare så det finns risk att "gå in i väggen" under dagen, säger Tomas Gustavsson till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".