Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Triathlon

Ironman-cyklisterna får inte ligga för tätt

Ironman-experten Tomas Gustavsson om cykeldomarens uppgift
2:10 min

Ironman-deltagarna måste hålla ett visst avstånd till varandra på cyklarna. Annars kan de till slut straffas och få stå och vänta i tre minuter, mitt under pågående tävling.

– Om du och jag är ute och cyklar i 40 kilometer i timmen så går nästan 40-50 procent av effekten åt till att ta bort vinden framför. Så enligt reglerna ska det vara minst två cykellängder eller tio meter mellan de olika cyklarna.

Hur noga är domarna?

– Man har en nummerlapp på ryggen när man cyklar och ett nummer på cykeln. Domarna ser ju att om någon i täten cyklar i fatt någon annan så har han 30 sekunder på sig att köra om. I omkörningen ska man ha en viss distans till den man kör om. Den som blir omkörd ska då släppa tillbaka en lucka så det blir den här tio meters-luckan igen.

Det kan inte finnas domare överallt. Hur gör de för att kontrollera det här?

– De flesta domare är på motorcyklar. De följer med, så man har ju grepp om att startnummer 5 ligger bakom startnummer 7 och så vidare. Sedan ser de efter ett par mil om det är likadant.

Bland motionärerna kommer det däremot att bildas klungor.

– Det är ganska mycket folk som ska ut och cykla.

Bryter man mot det här så får man varningar?

– Ja, man får en varning och sedan kan man få stanna i en straffbox i tre minuter och ta sitt straff. Sedan får man cykla vidare. Har man tre sådana så blir man diskad. Man kan också bli diskad om man har ett osportsligt beteende mot sina medtävlande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".