Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Triathlon

Så gör Ironman-deltagarna vid växlingarna

Ironman-experten Tomas Gustavsson om växlingar
1:39 min

Växlingarna i Ironman är mycket viktiga för deltagarna. Det gäller att det går snabbt. Att klä om efter simningen kan ta 40 sekunder. Efter cyklingen är det vanligt att deltagarna får kramp. "Som om det är Kalle Anka som är ute och joggar" berättar Ironman-experten Tomas Gustavsson.

– Från simning till cykel är det lite knepigt att dra på sig tröjor när man är blöt. Nu har de väldigt mycket kläder under dräkten, så man simmar i det man ska cykla i. Man tar egentligen bara på hjälm och nummerlapp.

När simmarna kommer upp ur vattnet får de en påse med sina saker. De rusar in i ett tält där de snabbt får av sig våtdräkten och sätter på sig det de behöver för cyklingen, som cykelskor och hjälm. Sedan ska de leta upp rätt cykel bland alla uppställda cyklar.

– Sedan är det bara att dra iväg på hojen.

Jobbigt att växla från cykel

Nästa växling, mellan cykling och löpning, kan också vara knepig berättar Tomas Gustavsson:

– De som har kört hårt och bumpat på i 18 mil och ska ta på sig ett par skor så är det väldigt ofta att de får kramp. Den växlingen är lite jobbig och även de första tre-fyra kilometrarna på löpningen kan se ut som om det är Kalle Anka som är ute och joggar, men det tar tid att få igång fötterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".