Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Triathlon

Publiken förbjuds att hjälpa till

Ironman-experten Tomas Gustavsson berättar
0:48 min

Publiken får inte hjälpa de tävlande i Ironman. Reglerna sätter stopp för all hjälp utifrån. Triatleterna måste klara att laga sin cykel själv – om något händer ute på banan, berättar Ironman-experten Tomas Gustavsson.

– Man får inte ta någon hjälp alls, utan du ska fixa allting själv, berättar Tomas Gustavsson som är expert på Ironman och som en gång i tiden drog igång triathlonsatsningen i Kalmar.

– Därför har alla med sig extradäck och verktyg och vad som nu kan behövas. Sedan kan det uppstå riktiga haverier, att man knäcker kedjor och annat. Har du inte verktyg till det så kommer de att få hjälp av oss.

Det finns alltså servicefolk ute?

– Vi har en servicebil som cirkulerar på Kalmarsidan och en på Ölandssidan. Vi anser, ihop med Ironman, att de här är våra gäster. Om man kört sönder något och tappat en halvtimme så kan man inte vinna tävlingen, inte ens sin klass. Men vi vill gärna att de ska få gå i mål och få uppleva det här.

Men om man ser någon som ropar "hej, hej, kom och hjälp mig" – då ska man inte göra det som åskådare?

– Det ska man nog inte göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".