De utbrunna bilarna hade forslats bort, men spår på marken vittnade om vad som hänt. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio.
Kalmar

Blandade känslor efter bilbränder

Vissa oroliga – andra inte alls
7:55 min

Uppbrunna bilar och mängder med krossade fönster är något som drabbat Kalmarsundsskolan i Kalmar den senaste tiden. Bland de boende i Norrliden var det blandade känslor under fredagen. Vissa var oroliga medan andra menar att Norrliden som område inte är värre än något annat.

– Nej, det tycker jag inte, säger Håkan Pettersson som bor i närheten av skolan till P4 Kalmar.

För ett par år sedan var Håkan Pettersson själv med om en händelse som liknade bilbränderna:

– Det var tre bilar som brann uppe på min parkering, sen slog det över på min bil så den blev sönderbränd i fronten, berättar han för P4 Kalmar.

Trots den händelsen tycker du inte att det är värre att bo här än någon annanstans i Kalmar?

– Nej, nej, det tycker jag inte.

Är rädd om sitt företag

Men en del var oroligare. En man ville till exempel inte höras i radio, eftersom han var rädd för att företaget som han jobbade på kunde bli vandaliserat nästa gång.

Med anledning av de senaste händelserna hade socialdemokratiska politiker, skolans rektor och socialarbetare i dag ett möte för att diskutera och informera sig om skadegörelsen.

"På tårna"

Anette Lingmerth (S) är kommunalråd i Kalmar och var med på mötet. Hon säger att hon och övriga politiker ytterst har ett ansvar men att de har skött det här fallet bra:

– Vi är på tårna från början. Det här hände natten till i går (torsdag, reds. anm.) och nu finns vi här från socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden och jag som ansvarigt kommunalråd, så jag tycker vi har agerat, säger Anette Lingmerth till P4 Kalmar.

Fler vuxna ute

Tycker du att ni har haft ett bra förebyggande arbete i den här delen av stan?

– Vi har jobbat under femton års tid med stadsdelen Norrliden, bland annat. I dag är människor stolta över att bo här, sen kan man alltid göra saker på annorlunda sätt och man kan alltid göra saker bättre. Men som sagt, det här är ett av mina ansvarsområden och jag arbetar med frågan ständigt.

För att lugna de boende och förhindra mer skadegörelse så ska kommunen nu se till att det finns fler vuxna ute på gatorna till helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".