I dag inleds rättegången mot de falska barnbarnen. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Sverige

Rättegången mot de falska barnbarnen inledd

"Bevisläget bygger på indicier"
1:12 min

De falska barnbarnen står i dag inför rätta vid Hudiksvalls tingsrätt. 37 äldre, främst kvinnor har lämnat ifrån sig kontanter för nära en miljon och en hel del smycken till de två männen. Tre personer från Kalmar län har lurats av bedragarna.

Rättegången som inleds i dag beräknas enligt schemat ta 19 dagar. De båda männen nekar till brott men erkänner bedrägeri i ett fall. Det handlar om att de lurat till sig 60 000 kronor av en man i Umeå och delat på pengarna.

Advokat Barbara Klasson företräder den äldre av männen och hon säger att hon tycker åklagarens bevisning är tunn.

– Bevisläget bygger på indicier, en kedja av massor av telefonkontakter som åklagaren har presenterat och jag tycker att det är en mycket svag bevisning. Vi får se vad det utmynnar i till slut, säger hon.

Den yngre mannens försvarare, Max Ahlgren, säger att det finns bevisning som är besvärande för hans klient men förklarar att 45-åringen har en förklaring till bevisningen som lagts fram under dagen.

– Det finns indicier som talar emot min klient det ska man inte sticka under stolen med men han har en förklaring och ser man till den så menar jag att det här åtalet inte är styrkt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".