Stenmurar som byggdes av tidigare generatoners lantbrukare hindrar dagens lantbruk. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Stenmurar stör modernt lantbruk

Stenmurar stoppar stora maskiner
1:48 min

Stenmurarna som tidigare generationers småbönder med hårt arbete byggde för att kunna bruka jorden är i dag i många fall i vägen för det moderna jordbruket i Småland och Öland. Dagens stora maskiner får inte plats.

Man kan inte bevara alla stenmur till varje pris. Då går det inte att driva jordbruk i dag. Det var den veklighet som mötte riksdagsmän som var på besök bland de Smålänska stenmurarna.

Där fick de bland andra träffade Per Petterson som har 15 kilometer stenmur på sina marker på Öland.

– Stenmurar har vi gott om på Öland. Det är ett stängsel från början som våra förfäder lagt upp när de brukade åkermarken, så det är en del av landskapet. Men tiden har förändrats väldigt fort och sista tio åren har våra maskiner blivit större, det finns helt enkelt inga små maskiner att köpa utan ska man driva jordbruk får man finna sig i det  som är och nu har vi svårt att komma till alla åkrar.

Hur mycket skulle du vilja ta bort för att kunna bruka rationellt?

– Fick jag ta bort det jag ville av de 15 kilometrarna så rör det sig om en kilometer.

Stenmurana har tidigare generationer med svett och svordomar brutit, släpat och lagt - sten för sten.

Det har Per Petterson stor respekt för, för det är det som möjliggjort att han kan vara lantbrukare i dag. Men han säger att man inte kan bevara allt.

Och efter dagen så har smålandsbönderna fått förståelse för sina bekymmer hos riksdagsmännen .

Centerpartiets  Anders Åkesson från Kalmar var med i dag och åkte skrina efter traktor och tittade på stenmurar säger att lagen är glasklar vad som gäller,  men att den tillämpas olika hos de 21 länsstyrelserna .

Och hårdast i sina bedömningar om bevarande ska enligt uppgifter  länsstyrelsen i Kalmar vara.

– Är det på det viset att länsstyrelsen i Kalmar är extra rigida då har vi självkart ytterligare skäl att skärpa till oss här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".