Mycket på spel för Peter Ljung, David Watt och Chris Harris. Foto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio
Speedway

Länslagen avgör både toppen och botten

Östervall: ”Nedflyttning vore katastrof”
3:44 min

Både topp- och bottenstriden i elitserien i speedway avgörs i sista omgången som körs på tisdagskvällen. Hur Dackarna och Västervik kör avgör vilket lag som följer Vetlanda direkt till semifinal och vilket lag som ramlar ur elitserien. Länslagen kan både stjälpa och hjälpa varandra.

Elitseriens sista omgång bjuder på två högintressanta möten där de båda lagen från Kalmar län är inblandade och dessutom beroende av varandras insatser.

Elit Vetlanda har ett gyllene läge att säkra seriesegern hemma mot Vargarna men tredjelaget Dackarna vill gärna ta sig förbi Piraterna upp på andra plats och viket skulle ge en direktplats i semifinal. Dackarna kör borta mot jumbolaget Valsarna men för att bli tvåa räcker det inte att vinna i Hagfors utan dessutom krävs hjälp av Västervik som kämpar för att behålla sin elitserieplats hemma mot Piraterna.

Tre olika möjligheter för Västervik

Nästjumbon Västervik har bara en poängs marginal till Valsarna som ligger på nedflyttningsplats men är samtidigt bara en poäng efter Vargarna på sista slutspelsplats. Matchen på Ljungheden mot regerande mästarna Piraterna kan därför leda till allt från kvartsfinal till nedflyttning för Västervik. Piraterna vill samtidigt slå vakt om sin andraplats och slippa kvartsfinalkörning.

– Det här är väldigt spännande och det känns lite som att vinna eller försvinna  säger Västerviks ordförande Seimor Östervall till P4 Kalmar.

Om Västervik vinner mot Piraterna är chanserna goda att nå kvartsfinal

– Det skulle betyda oerhört mycket med minst en match till och storpublik säger Seimor Östervall

Blir det förlust för Västervik måste laget lita på att Dackarna samtidigt vinner borta mot Valsarna annars åker Västervik ur elitserien för första gången på drygt 20 år.

– Att åka ur elitserien vore något av en katastrof för både klubben och kommunen säger Seimor Östervall , att ta sig tillbaka är inte lätt.

Någon plan för vad som händer med Västervik speedway om laget åker finns inte säger Seimor Östervall:

–  Det har vi inte spekulerat i ännu utan kör grundserien klar först.

Viktigt möte i Hagfors

Mötet i Hagfors mellan Valsarna och Dackarna kan samtidigt avgöra hur det skall gå för båda lagen i Västervik.

Valsarna föll till nedflyttningsplats förra veckan men kan klara sig kvar i elitserien om det blir vinst hemma mot Dackarna.

Målillalaget vill å sin sida bli tvåa i serien för att gå direkt till semifinal och då krävs seger mot Valsarna plus hjälp från Västervik att vinna mot Piraterna.

Dackarnas lagledare Jerker Eriksson jobbade för just Valsarna förra året och vet hur tufft det är att köra på deras hemmabana:

– Valsarna borta är ingen lätt uppgift. Vi måste köra på topp för Valsarna som måste vinna brukar köra tufft hemma men vi åker till Hagfors för att vinna och hoppas på hjälp från Västervik säger Jerker Eriksson till P4 Kalmar.

Serisegern kan säkras i Vetlanda

I övriga matcher möts Elit Vetlanda och Vargarna. Där kan Vetlanda säkra seriesegern mot Vargarna som vill behålla sin kvartsfinalplats.

Mötet mellan Indianerna och Hammarby är slutomgångens minst dramatiska på förhand. Båda lagen är klara för kvartsfinal och lagen kan byta plats i tabellens mitt.

Avgörandet i speedwayextra och sportextra

Hur elitserien slutar kan du följa via sportextra i P4 eller i speedwayextra på webben via www.sverigesradio.se/kalmar från klockan 19.00

Tabellställning elitserien 2013

1) Piraterna 20p
2) Västervik 19p
3) Dackarna 18p
4) Indianerna 16p
5) Vetlanda 12p
6) Smederna 12p
--------------------
7) Vargarna 10p 
------------------
8) Hammarby 6p

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".