Dubbelparkerade bilar, fordon på övergångsställen och bilar i hög fart. Det uppstår ofta farliga eller krångliga trafiksituationer utanför skolor i länet. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Polisen specialbevakar skolvägar

Polis: Fortkörare är ofta själva föräldrar
1:35 min

Nu storsatsar polisen för att stoppa fortkörare utanför skolorna. För i samband med skolstarten som är den här vecka kommer polisen att ha extra många hastighetskontroller runt om i länet. Att fortkörningar vid skolor är ett problem menar både polisen och rektorer.

– Det slarvas lite ibland runt skolorna. Man kör lite fort och tänker inte på att det är barn som är ovana vid trafik och att det är många barn som kommer vid samma tidpunkt. Det är jätteviktigt att det är säkert för barnen. Så jag tycker det är bra att polisen kontrollerar lite extra, säger Ann-Catrin Leicht, rektor på Marieborgsskolan i Västervik.

Fler poliser vid skolorna

Denna vecka kommer alltså trafikpolisen att häcka mer än någonsin vid länets skolor. Men även de poliser som annars till exempel patrullerar runt i städerna får nu finna sig i att bli utkommenderade till skolorna.

Det är med NTF och Trafikverket som polisen gör den här satsningen just den vecka som höstterminen drar igång. Liknande temaveckor med till exempel bältes- och nykterhetskontroller har tidigare hållits i landet.

Föräldrar kör för fort

– Många tycker att det körs fort vid dagis och skolor och vi får de här klagomålen. Men min erfarenhet är också att de som åker för fort är många gånger de som lämnat på dagis, de som själva kör sina barn, säger Jonas Halling, biträdande teamchef vid polisen.

Det är han som ser till att det blir hastighetskontroller vid skolorna.

Men har det någon effekt att ni satsar extra en vecka av årets femtiotvå?

– Det skall ju inte bara vare en vecka utan det skall ju vara kontinuerligt. Men sen när man går ut med det och lyfter upp problemet i press och tidningar så hoppas man ju att de skall ge en dämpande effekt hela året också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".