Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Broakulla

Stark krona kostsam för sågverk

Biliig euro dyr för sågverken
1:06 min

Det blir en tuff höst för många svenska sågverk. Efterfrågan minskar eftersom euron är svag och därmed lågt värderad mot den starka kronan. Enligt branschföreträdare står sågverken nu inför stora besparingar och rationaliseringar.

– Det är för mycket varor ute på marknaden, det skapas ingen efterfrågan, allmän kris i hela Europa.  Det är en brist på efterfrågan helt enkelt, säger Egil Freitag som är försäljningschef på Jarl Timber i Broakulla.

Jarl Timber köper råvaran i starka svenska kronor, stockarna alltså men säljer sitt virke på export på en svag euromarknad.

Jarl Timber som förra året omsatte 200 miljoner kronor tog samtidigt bort ett skift och är idag runt 40 anställda och alltså redan delvis anpassat sig för de nya förutsättningar.

Och man fortsätter  förbreda sig för en tuff tid.

– Vi jobbar efter vår plan, det är att fokusera själva på det vi kan göra innanför grindarna, kapa kostander. Och framför allt vara differentierade på olika markander, inte vara så euro exponerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".