Handeln i Kalmar ökar inte längre på grannkommunernas bekostnad. Foto: Maja Edsö/Sveriges Radio
Kalmar län

Ingen ökning av handeln i Kalmar

Handelns ökning i Kalmar stannar av
1:39 min

Utvecklingen där Kalmar tar handel från andra kommuner har bromsat in. Efter utvecklingen tidigare år där Kalmar växte på en del grannkommuners bekostnad är inte lika tydlig längre. I några fall ökar till och med handeln i grannkommuner.

-- Det blir ofta så att en kommun kan ta marknadsandelar under några år på grund av utbyggnader och nya etableringar, sedan stannar det av och så kommer nästa kommun tillbaka. Men en kommun som inte utvecklas kommer sakta men säkert att tappa marknadsandelar, säger Henrik Vestin som är analytiker på HUI Research.

Det är framförallt det vi köper mer sällan som kläder, tv-apparater och möbler, alltså sällanköpshandeln, som gör Kalmar speciellt. Det handlades för dubbelt så mycket där förra året jämfört med vad det borde om bara om de egna kommuninvånarna handlade där. Det ger Kalmar ett handelsindexet på 200.

Men en jämförelse av sällanköpshandeln förra året med året innan, som nu finns tillgängliga,  visar att Kalmar inte längre ökar här  utan tvärtom backar marginellt samtidigt som en del av de grannkommuner som 2009 förlorade väsentligt av sin handel till Kalmar antingen ligger kvar på samma nivå  eller till och med ökar lite grann. Det gäller Torsås, Mörbylånga och Nybro.

Samtidigt är den övergripande trenden i landet att de kommuner med mest handel växer mest. Så det är en utmaning för de mindre kommunerna att lyckas.

– Jag tror framtiden för Kalmar kommun som helhet är ganska positiv. Utvecklingen planer så klart ut eftersom det inte etableras lika mycket  som det gjort de senaste åren. Men man ligger på en väldigt hög nivå. Man tillhör en av de större städer i Kalmar som har allra stört inflöde till handeln, säger Henrik Vestin som tror på en stadig utveckling för Kalmar.

Handelsindex för Kalmar och dess kranskommuner, 2009, 2010 och 2011:

Torsås 41,46, 47
Mörbylånga 61, 57, 58
Mönsterås 27, 27, 26
Kalmar 204, 203, 200
Nybro 56, 57, 57

Handelindex för en svensk genomsnittskommun är 100, då är inflödet av handel till kommunen lika stort som utflödet.

Källa: Handeln i Sverige 2012, HUI Research.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".