Malin Petersson berättar om vassa knivar i politiken. Foto: Ann-Sofie Ottosson/Sveriges Radio.
Kalmar

"Man får kommentaren 'lilla gumman'"

"Man förväntar sig ingen motkommentar"
5:11 min

Malin Petersson är på väg att lämna posten som oppositionsråd för Moderaterna i Kalmar. Hon berättar nu om hur vissa äldre, manliga politiker behandlar kvinnor. "Det är inte bara från min egen grupp" berättar Petersson.

– När man får kommentarer när man berättar för gruppen att man är gravid. Då får man höra av en del äldre herrar att ”jaha, men då borde du avgå, för du kan ju inte vara oppositionsråd och gravid”. Jag kan inte se det problemet, säger Malin Petersson till P4 Kalmar.

Hon berättar också att hon många gånger fått kommentaren "lilla gumman":

– Inte bara från min egen grupp, det kan komma från andra också.

Vad gör du när du får sådana kommentarer?

– Då får man säga att ”du, jag är 41 år och tvåbarnsmamma, jag är ingen liten gumma och jag har en viss kompetens att klara det här”.

Vad händer då? Vilka reaktioner får du när du biter ifrån?

– Då blir det tyst. För man förväntar sig inte att det ska komma en motkommentar. Det är 2012 och jag vill se flera kvinnliga ledare, både inom Moderaterna och på andra håll.

Det här är ett utspel som du gör nu, när du är på väg att lämna politiken. Varför kan man inte göra det här innan? Vad hade hänt då?

– Det är klart att man kan. Sedan har man alltid en känsla för partiet, och egentligen tycker jag att man kan ta sådant här internt. De två senaste åren så tycker jag att moderatgruppen i Kalmar har funkat jättebra, men så fort det här mellan Johan Persson och mig blev offentligt så vässades knivarna.

– Jag är inte bitter att jag får gå. Jag har gjort ett val och det står jag för. Det är både ett bra val och väldigt jobbigt val naturligtvis.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".