Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Storebro

Tio vill helt eller delvis ta över Nimbus

Ett tiotal anbud har kommit in på Nimbus, där bland annat båtföretaget Storebro ingår. Enligt konkursförvalten Rickard Ström tycker han att intresset varit stort för bolaget.

Ett tiotal anbud på Nimbus har kommit in till konkursförvaltaren. Vissa anbud handlar om att ta över hela bolaget, andra går ut på att ta över några delar av de olika verksamheterna och fabrikerna.

Stort intresse

Konkursförvaltaren Rickard Ström säger sig inte ha tid att vara med på en bandad intervju, men han berättar för P4 Kalmar att läget känns rätt ljust och att han tycker att det varit ett stort intresse för bolaget. Men han vill inte berätta om något anbud verkar bättre än något annat.

Enligt Rickard Ström är det ännu inte klart om det bästa alternativet är att sälja hela bolaget eller att dela upp verksamheterna mellan olika köpare.

Klart i september

Nu kommer det att gå fort. Redan till månadsskiftet hoppas han att en eller flera avsiktsförklaringar blir klara. I mitten av september kan affären eller affärerna vara klara.

I både Storebro och Mariestad har arbetet med att bygga båtar pågått under hela processen, eftersom det finns beställningar på båtar som ännu inte byggts klara.

Omkring 200 anställda på flera båtbyggarorter i landet berörs.

Fakta: Nimbus

Styrelsen för båttillverkaren Nimbus Boats Holding ansökte om konkurs i början av juli. Konkursansökan gällde även dotterbolagen Nimbus Boats, Storebro Bruks (Kalmar län), Ryds Båtindustri (Kronobergs län) och Nimbus Produktion i Mariestad.

Nimbus har cirka 200 anställda, men några är redan uppsagda.

Företaget bildades 1968 och har sitt huvudkontor i Långedrag i Göteborg.

När båtbranschen gick som bäst 2007 såldes omkring 25 000 fritidsbåtar i Sverige. Under 2007-2009 förlorade branschen en stor del av omsättningen och har sedan dess legat på en lägre nivå, mellan 10 000 och 15 000 sålda båtar årligen.

Källa: Nimbus och Sweboat (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".