Kalmar län

Faran för flygtrafiken är över

Den åtta meter långa reklamballongen som slet sig från ett danskt zoo har troligtvis exploderat, enligt Luftfartsverket. Ballongen störde flygtrafiken under onsdagen och enligt prognoser var den på väg mot Västervik. Om du ser ballongen ska du ringa polisen, säger Luftfartsverket.

Ballongen slet sig alltså från Odense Zoo vid lunchtid och befann sig över Ven vid halv åttatiden. Den fortsatte över Markaryd och var på väg mot Västervik. Luftfartsverket gick ut med varningar till de som flög i området.

– Prognoser visade att den var på väg till Västervik, säger Per Fröberg vid Luftfartsverket.

Ingen är orolig

Men nu säger alltså Luftfartsverket att allt är under kontroll:

– Ballongen har inte påverkat flygtrafiken på något sätt. Därför antar vi att den har exploderat.

– Jag har pratat med kontrollcentralen i Malmö, men de har inte fått några rapporter.

Störde flygplan vid Kastrup

Ballongen flög på cirka 900 meters höjd, där flygplan inte brukar flyga. Men vid 19-tiden var det lite besvärligt. Då låg ballongen nämligen mellan Danmark och Sverige, där flygplanen flög in mot Kastrup.

Kommer ni fortsätta att informera piloterna om ballongen?

– Vi kommer inte gå ut med någon mer information om ballongen till piloterna, eftersom ballongen inte stört flygtrafiken.

Tipsa polisen

Enligt beräkningar från igår kan den ha landat i Västervik. Det är däremot svårt att hitta ballongen eftersom den inte har någon radar. Därför rekommenderar Luftfartsverket att du hör av dig om du ser den:  

– Om man ser ballongen kan man höra av sig till polisen, säger Per Fröberg, vid Luftfartsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".