Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Speedway

Publiktapp i speedway – trots samma intresse

Färre matcher för intresserade att gå på
1:27 min

Elitseriematcherna i speedway fortsätter locka stor publik. Men även om intresset är stabilt så har publikintäkterna ändå sjunkit rejält för elitserieklubbarna. Antalet matcher har nästan halverats de senaste fem åren i takt med att antalet lag i högsta serien minskat från tio till bara åtta.

Flest åskådare kom den här säsongen till Målilla för att se Dackarna köra.

Publikintresset för svensk seriespeedway satte rejäl fart i slutet av nittiotalet när begränsningarna försvann på antalet utländska förare i elitserien samtidigt som Tony Rickardsson började rada upp VM-titlar.

Samma publiksiffra – men färre matcher

2004 sågs elitseriematcherna av nästan 260 000 åskådare – men då kördes det 90 matcher på en säsong av 10 lag. Sedan dess har antalet lag minskats, så även om publiksnittet i årets serie var nästan detsamma som 2004 så sågs matcherna i år av mer än 100 000 åskådare färre med bara åtta lag i serien.

– Svensk speedway lever på en skör tråd, en enda regnmatch kan förstöra mycket. Klubbarna blöder för förarna har betalt per poäng så ju bättre laget går ju dyrare blir det, säger Piraternas lagledare Stefan Andersson till P4 Kalmar.

– Det pågår diskussioner kring förändringar inför nästa säsong som skall minska kostnaderna för som det är nu klarar inte klubbarna av att betala det förarna kräver.

Minskade med 55 000

Med åtta lag i elitserien 2012 fick varje lag bara köra sju hemmamatcher var och totalt har drygt 153 000 åskådare följt de 55 matcherna som kördes vilket är en minskning med 55 000 åskådare jämfört med 2011.

Vetlanda, Indianerna och Valsarna ökade sitt publiksnitt medan övriga backade lite men inte mer än vad som kan förklaras av väderförutsättningar och av när matcherna kördes på säsongen. Bara Hammarby redovisar ett rejält tapp med 766 åskådare färre i snitt per match jämfört med 2011.

Taket gav effekt

Minskade publiktänkter gör att kostnaderna måste minska för att få ekonomin i balans. Till årets serie infördes ett tak på hur mycket förarna fick kosta och det har givit effekt berättar Seimour Östervall som är ordförande i Västervik speedway. Västervik är en klubb i mitten av publikligan med drygt 2 500 åskådare i snitt.

– Vi hade hoppats på större publik och intäkterna har varit mindreän vi räknat med men vi har hållit förarbudgeten i år, säger Semior Östervall.

En hemmamatch kvar

För de sex främsta lagen i serien väntar nu minst en hemmamatch till med hopp om stora publiksiffror som kan bättra på ekonomin.

Kvartsfinalerna börjar tisdagen den 28 augusti då Dackarna möter Västervik och Hammarby kör mot Indianerna.Publiksnitt på matcherna 2012


 

Dackarna

3930

 

Indianerna

3660

 

Vetlanda

3077

 

Piraterna

2947

 

Västervik

2513

 

Valsarna

2186

 

Vargarna

2055

 

Hammarby

1941

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".