Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar län

Falska Windows-säljare har nått Sydsverige

Hävdar att virus tagit över datorn
1:21 min

Den senaste tiden har flera personer i länet drabbats av falska telefonsamtal från säljare som säger att just deras dator är full av virus och att du måste köpa virusskydd. Den engelsktalande säljaren uppger att han ringer från Windows servicecenter eller datakoncernen Microsoft i Ottawa i Kanada.

Magnus Lindkvist från Microsoft tycker att de här blufföretagen är skickliga på att manipulera.

– För att göra en lång historia kort så vill de här företagen göra någonting med din dator och därefter ha betalt. Så det är det gamla vanliga – pengar, säger han.

Får upp röda trianglar

P4 Kalmars reporter Peter Bressler blev i veckan uppringd i sitt hem. Såhär berättar han:

Säljaren som ringer mig säger att de fått indikationer på att just hans dator drabbats av virus, som i sin tur skickas ut till andra datorer. Att den är så ansträngd att den riskerar att krascha om några timmar.

Att han ringer just mig i mitt hem och vet vad jag heter och har mitt telefonnummer gör mig förbryllad och skeptisk. Säljaren Sam Parker som han kallar sig är väldigt övertygande i sin argumentation på engelska.

För att få fram sanningen ställer jag en massa motfrågor. Han överbevisar mig genom att ge tips på var i datorn jag kan se att jag har fått virus. Jag kör ett kommando och det dyker det upp massa röda trianglar med varning om virus. Och jag ser en kod framför mig som han läser upp som övertygar mig att han ringer från Windows. Men troligen körde jag igång ett program som visar det han vill att jag ska se.

Längre fram i samtalet säger han att han kan ta bort viruset och installera virusskydd som binder upp mig i flera år framåt för flera hundra dollar.

"Vi arbetar inte så"

Från Microsoft tar man helt avstånd från de här samtalen från blufföretagen.

– Det är helt korrekt. Vi arbetar absolut inte på det här sättet. Och inget seriöst företag skulle göra så som de gör. Det enda sättet som någon från supporten skulle ringa upp är om någon person själv kontaktat oss och bett om att bli uppringd, säger datasäkerhetansvarig Magnus Lindkvist.

Många oroliga

Varje vecka tar Microsoft emot mellan 20 och 30 samtal från oroliga datoranvändare i Sverige.

Fenomenet med bluffsamtalen där man utgav sig för att vara från Microsoft började för åtta månader sedan i norra Sverige.

– Det verkar som de metodiskt arbetat sig ner i Sverige och nu nått de södra delarna av landet, säger han och uppmanar oss som drabbats av samtalen att lägga på luren med en gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".