1 av 2
Anders Behring Breivik anländer med ett leende på läpparna till rättssalen. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik
Utrikes

Breivik döms till 21 års fängelse

Domen mot Breivik läses upp
1:26 min

Anders Behring Breivik döms till 21 års fängelse, vilket i praktiken kan innebära livstid. Domen är enhällig och har kommit fram till att Breivik är tillräknelig.

Den stora frågan var om tingsrätten i Oslo anser att Breivik är tillräknelig och därmed kan straffas för terrorattentaten i Oslo och på Utöya, eller om han är psykiskt sjuk och skall vårdas.

Klockan tio fick världen veta vad den 33-årige massmördaren fick för dom när domare Wenche Elizabeth Arntzen läste upp domslutet.

Inför en fullsatt rättsal 250 i Oslo tingsrätt meddelade domare Arntzen att Breivik anses som tillräknelig, och döms till förvaring i 21 år, varav minst tio år måste avtjänas. Domen kan förlängas.

21 år är det strängaste fängelsestraffet man kan få enligt norsk lag. Det finns också något som kallas förvaring, vilket används för grova brott där den dömde bedöms utgöra en fara för samhället. Det innebär att när det börjar närma sig maximistraffet för den dömde, görs en bedömning huruvida denne fortfarande är farlig. I sådant fall kan förvaringen förlängas med fem år åt gången, hur länge som helst. I praktiken kan alltså Breivik sitta på livstid.

Allt tyder på att domen inte kommer att överklagas från den svarandens sida. Breivik själv log när han hörde domen men blev sedan allt allvarligare.

Breivik kommer dock enligt sin advokat troligen att hålla ett anförande där han kommer att säga att han inte erkänner domstolen.

Domen innebär att Breivik kommer att tillbringa åtminstone de närmaste decennierna på Ila fängelse och förvaringsanstalt utanför Oslo, där det finns en  nybyggd avdelning speciellt för honom.

Även åklagarna kan överklaga och enligt juridiska experter kan det bli aktuellt beroende på hur tingsrätten nu bedömt den så kallade tvivelsprincipen, det vill säga om det råder tvivel om den åtalades tillräknelighet ska man välja tvångsvård, skriver TT.

Wenche Elizabeth Arntzen fortsatte sedan med att gå igenom domen. Hon beskrev Breiviks barndom, hans företag och det faktum att han spelade dataspel i princip dygnet runt i ett år. Hon uppehöll sig också vid det faktum att det inte kunnat påvisats att den orden - Knights Tempel -som Breivik hänvisat till, existerar.

Meddomaren Arne Lyng gick igenomigenom hur Breivik förberett dåden. Åtta personer dödades och många fler skadades vid sprängningen i Oslo, men det var rena tillfälligheter som gjorde att inte fler dog i attentatet mot regeringskvarteret, sade han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".