Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Västervik

FP rasar mot att möte ställdes in

"Vi är i behov av information"
1:38 min

Stridigheterna mellan småpartierna i Västervik och den styrande gruppen med Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter. Nu kommer kritiken från folkpartisten Sverker Thorén som menar att nästa veckas inställda möte med kommunstyrelsen sätter demokratin ur spel.

– Jag tror inte att jag är den enda som tycker det är absurt att ställa in när alla partier är i behov av information när läget är som det är, säger Sverker Thorén (FP).

– Vi har behov av att dels få information om hur personalläget är, tillsättningen på tjänster och kommunledningen borde tycker jag också ge information från tjänstemannanivå. 

Känner sig överkörda

Det har varit många turer sedan Socialdemokraterna och Moderaterna i Västervik tidigt i somras började samarbeta.

Mycket av detta har handlat om att småpartierna känner sig överkörda och menar att demokratin sätts ur spel när de två största partierna gått samman.

Information via mejl

Men moderaten Christin Rampeltin Mohlin, som nu vikarierar som ordförande i kommunstyrelsen i Västervik, menar att den info som skulle behövas redan gått ut på mejl. Och något möte behövs inte eftersom det finns för få ärenden att ta upp:

– Vi har den uppfattningen att man inte ska mötas för mötandets skull. Jag ser inte att det är någon fara för demokratin för vi har ju möte den 10 september igen, säger Christin Rampeltin Molin (M), vikarierande kommunalråd i Västervik.

Är inte detta bara ett sätt för dig att få lite extra lön genom att gå på ett sånt här möte?

– Om du tycker att en hundring i timmen är i extra lön. Alltså det här handlar om demokrati och att kommunen är i ett exeptionellt svårt läge. Då kan man inte sitta och hymla i hörnen. Så här får det inte gå till, säger Sverker Thorén (FP).

Sparar pengar

Men Christin Rampeltin Molin tycker inte att de sitter och hymlar i hörnen. Istället menar hon att de tar ansvar för kommunens ekonomi genom att ställa in mötet då ett sådant möte brukar kosta runt 50 000 kronor.

– Det är bättre att skicka ut den information vi har och så möts vi när vi behöver mötas. När ärenden finns att beslutas om, säger Christin Rampeltin Molin (M).

Så Västerviks invånare behöver inte vara oroliga att ni som styr är maktgalna?

– Nej vi är inte maktgalna utan vi har tagit vårt ansvar tycker jag, säger Christin Rampeltin Molin (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".