Arkivfoto: Gorm Kallestad/Scanpix.
Sverige

Ska ta prov 90 sekunder efter älgens död

Veterinär: "Det får inte fortsätta"
1:21 min

För att hitta en lösning på den mystiska älgdöden, kommer Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA att upprätta ett tillfälligt laboratorium i Blekinge. Labbet kommer att finnas på plats under inledningen av älgjakten för att så snabbt som möjligt kunna ta prover på djuren.

Sedan i mars har nära 20 älgar hittat döda i Blekinge. Älgarna har exempelvis varit undernärda, förlamade eller blinda och några av dem har tappat stora delar av sin päls.

90 sekunder efter döden

Redan nu har SVA tagit en rad prover som analyserats, men för att få så färska prover som möjligt, helst inom 90 sekunder efter att älgen dött, kommer veterinärer och patologer att finnas på plats i Blekinge under älgjakten.

– Vi har ett antal prover kvar att ta och då vi behöver så färska prover som möjligt är det lättare att transportera forskare och patologer till Blekinge, än döda älgar till SVA i Uppsala, säger stadsveterinär Torsten Mörner.

Tiden är perfekt

Att SVA i höst kommer ner med ett labb är något som gläder Jan Ingvarsson, vice ordförande Jägarförbundet i Blekinge.

– Att de kommer älgjaktsveckan är en perfekt tid eftersom vi då kan förse forskarna med hur många prover som helst, säger han.

Fågeldöden

Det finns redan nu en rad olika teorier om varför älgarna dör. Parasiter, brist på mat eller vitaminbrist, liknande den som drabbat många av länets fåglar är några teorier.

Vad det än må vara, en lösning på gåtan är nödvändig menar Jan Ingvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".