1 av 2
Ann Gustavsson, vd Orrefors Kosta Boda. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Kosta-Boda visade upp höstens nyheter under fredagen. Här är Ludvig Löfgrens glaskonst. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio.
Kosta

Framtidstro i Kosta trots vinstras

Vd:n: "Det har blivit bättre än väntat"
1:03 min

Trots de senaste dagarnas rapportering om dåliga vinstresultat för New Wave Group, som äger Orrefors Kosta Boda, så spirar en framtidstro på bruket i Kosta. Inför stängningen av bruket i Åfors om två veckor tändes tre nya ugnar i Kosta på fredagen.

Orrefors Kosta Bodas vd Ann Gustavsson har än så länge inte fått några besked om ytterligare besparingar eller flytt av produktion till utlandet.

De kraftiga besparingar och rationaliseringar som lades förra året har gett resultat, säger hon:

– Det har till och med blivit bättre än vad vi förväntade oss. Så resultatet ser bättre ut. New Waves rapport kom ju däremot och visade ett sämre resultat, vilket gjort att koncernledningen sagt att det måste ske kostnadsbesparingar inom koncernen.

Oklart hur det påverkar

I dagsläget vet man däremot inte hur det kommer påverka Orrefors Kosta Boda.

– Vi har i alla fall uppnått våra mål om besparingar med råge.

Besparingarna för att komma till rätta med New Wave Groups dåliga ekonomi och förluster gäller alltså samtliga delar av koncernen. Där är alltså glaset bara en del.

Men efter varsel och rationaliseringar, som inleddes förra året, så ser det nu bra ut när det kommer till ekonomi och försäljning av just glaset. Det berättar Ann Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".