Linnéuniversitetet

Många utbildningar ställs in

"Ingen analys om varför de ställs in är gjord"
1:34 min

146 kurser och 28 program på Linnéuniversitetet kommer att ställas in. Men denna gång beror det inte på det minskade statsbidraget som P4 Kalmar tidigare berättat om, utan på för få sökande.

– Oftast är det på grund av hur många sökande det är till respektive utbildning som avgör om den är möjlig att ges eller inte, säger antagningschefen vid Linnéuniversitetet Peter Citron.

Lärarprogram drabbas

De flesta inställda utbildningarna är inom språkliga och estetiska ämnen men också inom arbetsmiljö och pedagogik. De som drabbas är studenterna. Har man inte sökt något reservalternativ har man inget att studera i höst.

Nu till terminsstarten är hela 14 lärarprogram inställda, de flesta av dem är ämneslärare med naturvetenskapliga ämnen i årskurs sju till nio samt gymnasiet.

– Utbildningen till ämneslärare i Sverige har väldigt få sökande, det är en nationell trend och vi sticker heller inte ut med det på Linnéuniversitetet, säger Susanne Liedberg, som är utbildningsledare för lärarutbildningen vid Linnéuniversitetet.

På grund av lågt söktryck tvingas ämneslärarprogrammet att ställas in, både i Kalmar och i Växjö.

– När man inte har studenter måste man ställa in. Det är tråkigt, säger Susanne Liedberg.

 Linnéa Olsson
linnea.olsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".