Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
länet

Närgångna uppgifter inte raderade

"Det är väldigt märkligt"
1:01 min

Datainspektionen kommer med kritik mot datajätten Google. För när företaget åkte runt i bland annat Kalmar län och fotograferade svenska städer till en kart-tjänst på Internet, så samlade företaget också in information som de inte hade rätt till enligt Datainspektionen. För ett år sedan meddelade Google att uppgifterna hade raderats, men nu visar det sig att företaget inte gjort detta.

--  Det är väldigt märkligt och det är därför jag har skrivit till Google. Innan jag ger den här bekräftelsen på att det är bara att ta bort de här uppgifterna så vill jag veta vad det är som gått fel, säger Göran Gräslund som är generaldirektör för Datainspektionen.

I samband med fotograferingen från Googles bilar, som kartlade flera svenska städer, samlade bilarna också in en hel del andra uppgifter, data som de inte hade rätt att samla in. Bland annat uppgifter om privatpersoners trådlösa nätvärk i hemmen.

När det avslöjades krävde Datainspektionen att uppgifterna skulle raderas. Något Google lovade göra redan för två år sedan. Under förra året uppgav Google att de hade raderat känsliga uppgifter. Men nu visar det sig att det inte stämde.

I ett brev till Datainspektionen daterad 27 juli skriver Google själva att de fortfarande har data lagrat som samlades in i samband med deras fotografering.

Datajätten lovar - återigen - att radera informationen, nu i höst.

– Jag vill ändå tro att eftersom vi fick reda på det här genom att Google skrev till oss så har syftet inte varit att vilseleda, säger Göran Gräslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".