Kalmar Tingsrätt. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Fågelfors

Kom för kärleken - blev fånge

Kvinnan reste till Sverige för kärleken. Men när hon mötte mannen som hon trodde skulle bli hennes make var det allt annat än kärlek. Istället blev hon hans fånge. Idag inleddes rättegången mot mannen och hans kumpan.

Det är i mitten av juni när kvinnan kliver av planet i Köpenhamn för att möta mannen hon älskar. De har fått kontakt på en dejtingsajt och efter att ha träffats flera gånger har de bestämt att hon ska komma till honom i Sverige och att de ska gifta sig. Han ska bara skilja sig först.

– Vi älskade varandra, berättar hon under rättegången idag.

Men inget blir som hon trott. Istället tvingas hon att söka asyl under falsk identitet och uppge att hon är tillsammans med mannens kumpan, en man i 25-årsålder

Får inte gå ut ensam

De placeras i ett asylboende i Fågelfors utanför Högsby. Den 36-årige mannen som hon har ett förhållande med bor också där av och till. Den yngre mannen blir nu kvinnans vakt och var hon än går följer han efter. Hon förbjuds att umgås med någon annan och att gå ut ensam.

– Nu har du blivit fångad som en mus. Om du försöker fly kommer jag döda dig,  berättar kvinnan att mannen sagt.

Kvinnan försöker flera gånger få tillbaka sitt pass för att kunna ta sig till sitt hemland, men mannen låter henne inte få det. Under en bilfärd hotar hon med att avslöja allt för Migrationsverket. Då säger mannen åt sin kumpan att svänga in på en skogsväg.

Kvinnan berättar att mannen släpar ut henne ur bilen och sparkar och tar strypgrepp på henne.

Lever med polisbeskydd

 När kvinnan berättar hur de båda männen skrattat och sagt att det finns många svin i skogarna som kan äta upp henne går tårarna inte att hålla tillbaka längre. Hon har svårt att berätta och männen får sitta i ett annat rum under hennes vittnesmål.

Kvinnan lever nu skyddat och har polisbeskydd under rättegången.

– Det har hon för att hon är rädd för männen och för att hon är rädd för att de kan ha förmått någon att göra något som kan skada henne, säger målsägarabiträdet Anders Shierenbeck.

Under tingsrättsförhandlingarna motsätter sig männens båda advokater att kvinnan och männen ska få sitta i olika rum under förhandlingarna och mannen som hon haft ett förhållande med säger "jag vill att hon ska se mig i ögonen när hon säger sina lögner."

Granne larmar polis

Den 28 juli får polisen ett samtal från Fågelfors. Det är en granne som hört bråk från en lägenhet där. När polispatrullen kommer till platsen möter de kvinnan barfota och klädd i en blodfläckad tröja. Hon berättar hur hon blivit slagen av de båda männen och flytt ut ur lägenheten.

Hon berättar också hur hon tvingats söka asyl och att hon inte kunnat lämna männen. De både männen grips men de förnekar att de hållit kvinnan fången och misshandeln som kvinnan berättat om. Istället menar den 36-årige mannen att det är han som har utsatts för misshandel och mannen har en dokumenterad skada som han menar att kvinnan har orsakat.

– Det har överhuvudtaget inte förekommit något tvång från hans sida, säger Tommy Nilsson som är mannens advokat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".