Per Andersson. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Kalmar län

Få på landsbygden läser vidare

Universitetsstudier fortfarande mest för dem som bor i större städer
1:29 min

Utbildningsnivåerna har höjts i Sverige de senaste 20 åren, men fortfarande är skillnaderna mellan olika orter stora. I Rosenfors utanför Målilla har knappt en av tio läst på högskola.

Här bor Per Andersson som numera är pensionär. Han minns hur det var när han började jobba. 

– Så fort man hade slutat skolan då skulle man börja jobba och in och tjäna pengar, säger han.

Hur gammal var du då?

--14-15.

Per Andersson saknade inte skolan och efter hand kunde han jobba sig till olika chefsposter. Här i Rosenfors har få personer läst på högskola, och på samma sätt ser det ut på andra mindre orter på landsbygden. Överum, Bockara, Gullringen och Fågelfors är några exempel.

Skillnaden mot de stadsdelar i Kalmar som toppar utbildningsligan är stora. I Kalmarsundsparken och Stensö i Kalmar har drygt 6 av 10 högskoleutbildning. Här bor Margareta Mattsson i ett ärvt hus. Hon har ett långt yrkesliv med bland annat forskarutbildning och svensklärarjobb bakom sig.

– Jag har fått läsa så mycket härliga böcker som har vidgat mina vyer och fått träffa så mycket härliga människor. Men sedan har det väl påverkat mig negativt på det sättet att jag hade stora studieskulder, säger hon.

Skillnaderna mellan de olika delarna av länet är inte nya. De siffror från Statistiska centralbyrån som P4 Kalmar tagit del av visar att även om utbildningsnivån har höjts i hela länet de senaste 20 åren är skillnaderna mellan småorter på landet och de större städerna liknande, nu som då.

Hög utbildning betyder också i många fall hög inkomst och även goda möjligheter till arbete. Det visar statistiken. Men låg utbildning behöver inte nödvändigtvis betyda låga inkomster eller hög arbetslöshet. Vår granskning av orter som Bockara, Söderåkra och Södra vi, där få har läst på högskola, visar inte på ovanligt många arbetssökande. 

Vår granskning visar också att många områden där många utan högskoleutbildning bor ändå inte ligger lägst i löner. I själva verket ligger flera av områdena med flest lågutbildade högre i medianinkomst än snittet i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".