Laserpekare Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Sverige

Laserpekare kan förbjudas

"Det är rent livsfarligt"
1:42 min

Beskjutning med grön laser är ett växande problem i Sverige. I helgen bländades bland annat lokförare i Linghem av en laserstråle. Det utreds nu om laserpekarna ska förbjudas.

– Laserpekare är ett alldeles utmärkt hjälpmedel när jag föreläser, men de är bara på en milliwatt. De laserpekare som finns ute bland allmänheten ligger på 10000 milliwatt. De är så starka att de kan bränna hål på en näthinna på tiotals meter, och de orsakar väldigt kraftig bländning. Det är rent livsfarligt att lysa på den som kör ett fordon, säger Per Nylén som är sakkunnig inom optisk strålning på Arbetsmiljöverket.

Vad är skillnaden mellan en laserpekare på en milliwatt och en laserpekare på 10000 milliwatt?

– En så kallad föreläsningspekare kan man titta in i utan att ögat tar skada. Vid 10000 milliwatt får man en omedelbar ögonskada som inte läker.

Hur stort är problemet?

– Det börjar bli riktigt stort, eftersom laserpekarna blir starkare och även billigare och tyvärr lättare att få tag i. Myndigheterna har nu börjat ta tag i det här och det utreds nu om att lagstifta om att allt innehav och att all hantering av laserpekare ska förbjudas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".