Fler fartkameror sparar liv, menar Trafikverket. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Kalmar Län

Färre fastnar i fartkameror

"Minskar dödligheten"
1:44 min

Antalet fortkörare som fastnar i Trafikverkets fartkameror minskar något i länet, liksom i landet i övrigt. Av de bilister som filmas av fartkameror kör 4,2 procent här i länet för fort. Av småländska bilister har Kronobergarna mest bråttom, medan Blekingar åker fast betydligt mindre.

För att klara målet om att halvera antalet döda i trafiken till år 2020 vill ju Trafikverket fördubbla antalet fartkameror runt om i landet. Förslaget lämnas över till regeringen inom kort.

För att nå målet som sattes upp 2010 om att halvera antalet döda i trafiken krävs från dagens 1 100 kameror att antalet ökar till drygt 2 000, säger Claes Tingvall som är trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

– Man får ju en minskning av dödligheten i storleksordningen 20 till 30 procent. Det beror på att man får en minskning av hastigheten med kanske ett par tre-fyra kilometer i timmen, och det ger de här stora effekterna.

Om kamerorna i landet fördubblas kommer det att innebära kameror längs 600 mil väg, en investering på runt 50 miljoner kronor. Men det är förhållandevis lite pengar i jämförelse med att bygga om vägarna, säger Claes Tingvall.

– Det är spelet mellan en investering i en ny väg eller att få en bättre hastighetsefterlevnad som det hela tiden handlar om. Många gånger är det onödigt att förbättra vägen.

Bilisten Hans Lindqvist tycker pengarna istället borde satsas på att förbättra vägarna.

– Det är ju därför de har tvingats sätta upp kamerorna, för att man inte satsar på vägsträckorna. Man borde räta ut vägarna och satsa på vägarna istället.

På vägen mellan Jönköping och Mullsjö finns sedan några år tillbaka kameror som ska se till att trafikanterna inte kör för fort. Christel Nilsson är på väg från Skövde till Jönköping för att klippa sig och hon tycker att kamerorna behövs.

– Jag tror att det är en fördel, för det är tyvärr många som kommer och blåser om på de mest konstiga vägsträckor eftersom de har så bråttom. Kan det spara liv tycker jag att det är okej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".