Nimbus båtfabrik i Storebro har fått ny ägare. Foto: Marcus Léonarde/Sveriges Radio.
Storebro

Ny ägare till Storebro Bruk

Nimbus båttillverkning av stora lyxbåtar i Storebro har fått en ny ägare. Idag tillkännagav konkursförvaltaren att Nimbus verksamheter säljs till investeringsbolaget R12 och just tillverkningen i Storebro överlåter de direkt till en företagare i Stockholm, Roger von Haugwitz.

Det var i somras som båttillverkaren Nimbus gick i konkurs och sedan dess har konkursförvaltaren arbetat med att hitta någon som kan driva vidare deras verksamheter i Sverige. Snabbast gick det att hitta en ägare till Ryds Båtindustri som togs över av den tidigare företagsledningen i det bolaget.

Nu är övriga delar av verksamheten också säkrade. Igår kväll tecknades avtal mellan respektive konkursbo i Nimbus-gruppen och R12 AB om överlåtelse av verksamheterna i Nimbus Boats AB, Nimbus Produktion i Mariestad AB och Storebro Bruks AB liksom koncernens fastigheter.

Koncernen delas

R12 AB är ett svenskt investeringsbolag, och kommer arbeta vidare med att stärka Nimbus-koncernen i Mariestad och Göteborg, men just verksamheten i Storebro där de större lyxbåtarna, Storebrobåtarna, görs överlåts till Roger von Haugwitz och beskedet är att han "avser att fortsätta att vidareutveckla detta varumärke och produktionen i Storebro" står det i pressmeddelandet.

Nimbus VD Magnusson Andersson säger till P4 Kalmar att de kommer köpa tjänster från Storebro som kommer göra inredningsdetaljer till Nimbus och Paragonbåtarna, men själva tillverkningen kommer framöver enbart göras i Västsverige och inte i Storebro som därmed får fokusera på de stora Storebrobåtarna i det nya bolaget.

Nöjd konkursförvaltare

I en övergripande kommentar till gårdagens avtal framgår att konkursförvaltaren är nöjd.

- Genom försäljningen till R12 och den tidigare genomförda försäljningen har arbetstillfällen bibehållits och utrymme och bra förutsättningar skapats för fortsättande och utveckling av verksamheterna vid samtliga rörelsedrivande enheter i Nimbus-koncernen, säger Rickard Ström, konkursförvaltare och delägare i Advokatfirman Lindahl.

P4 Kalmar har utan resultat sökt Roger von Haugwitz som idag bland annat driver ett avloppsrensningsföretag och ett företag som tar hand om båtar under vintern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".