1 av 2
Anders Lundqvist. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 2
Tomas Axelsson. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

Fler dialysplatser till länet

1:56 min

Under måndagen presenterades en efterlängtad satsning på dialysvården i länet. Det blir fler vårdplatser nästa år på samtliga tre sjukhus lovar landstingsmajoriteten.

– Det är naturligtvis väldigt viktig för oss. Jag kan få betydligt större frihet, säger Anders Lundqvist från Oskarshamn.

Många resor till Kalmar

Tidigare åkte Anders Lundqvist fyra dagar i veckan till Kalmar för att rena sitt blod då han saknar en fungerande njure. Idag åker han en gång i veckan till Kalmar. Men när Oskarshamn nästa år får ytterligare vårdplatser för dialyspatienter och växer till totalt tio platser hoppas han kunna få alla sina behandlingar gjorda på hemmasjukhuset.

I Västervik byggs dialysvården ut ännu mer, från 13 till 20 platser och i Kalmar handlar om nästan en fördubbling till totalt 45 platser enligt förslaget till budget för nästa år. Landstingsrådet Lena Segerberg (S) säger att det är en naturlig fortsättning på en redan påbörjad satsning av dialysvården för dem som saknar en fungerande njure.

– Det var väldigt självklart. Vi har planerat för den under lång tid och första satsningen gjordes ju redan 2008 när vi startade en ny enhet i Oskarshamn.

Fler diabetiker som lever längre

En orsak till det ökade behovet är den ökande andelen äldre, men också att själva dialysen blir bättre, och patienterna därmed lever längre. Idag klarar heller inte landstinget av att leva upp till dom nationella riktlinjerna skärpts för hur ofta patienter bör få dialys.

På länssjukhusets dialysmottagning är det idag så trångt att det till och med finns patienter , som Tomas Axelsson, som hamnat i rum som är avsedda för sjukhusets tekniker egentligen.

Om satsningen räcker för behov återstår att se.

– Det är ju i alla fall åt rätt håll. Sen får vi se om det är tillräckligt när allt är på plats. Behovet ökar ju ständigt ökande, säger Gunnel Nordesjö Haglund som är verksamhetschef i Kalmar

Fler läkare behövs

Hon säger också att det krävs bättre tillgång till läkare än idag om vården ska fungera patientsäkert. Idag finns bland annat en vakant läkartjänst inom njurmedicin i Kalmar som inte kunnat tillsättas än.

– Det talas om nya tjänster. Det är jättebra om det är sjukskötersketjänster, men man måste se till hela teamet, det vill säga läkare också.

Det som framförallt byggs ut är platser där patienterna själva övervakar dialysen, så kallade självdialysplatser.

– Jag tror att fler och fler patienter vill gå i självdialys så de får lättare att själva bestämma tider och vara flexibla, säger Gunnel Nordesjö Haglund.

För att klara av den här utbyggnaden höjs anslagen nästa år med 7,2 miljoner kronor 2013 och sedan med ytterligare 2,6 miljoner 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista